Unde mă stabilesc? Calgary, Alberta

Descriere generală

Situat în sudul proviniciei, între poalele munților Stâncoși și preerie, Calgary e cel mai mare oraș din regiunea Alberta, acoperind o suprafață de 726.5 km pătrați. Orașul în sine e alcătuit din peste 180 de cartiere – centrul cu cele cinci mari cartiere: Eau Claire, Downtown West End, Downtown Commerical Store, Chinatown și Downtown East Village și suburbiile din jur: Somerset, Country Hills, Sundance etc.  Climatul aici este continental umed, influențat de munții Stâncoși din apropiere, cu ierni lungi, reci și uscate și veri scurte, cu temperaturi moderate. Cu toate acestea, e una din cele mai însorite zone din Canada, cu o cantitate scăzută de precipitații.

Considerat cel mai curat oraș din lume de revista Forbes în 2007, Calgary a fost numit și cel mai bine plasat oraș din punct de vedere ecologic în 2010.  De asemenea, de-a lungul anilor, Calgary a fost constant prezent în topul celor mai bune orașe pentru locuit. Activiatea economică se concentrează în jurul industriei petroliere, agricultură și turism, iar în 1988 Calgary a fost primul oraș canadian gazdă pentru jocurile olimpice de iarnă.

Îți permiți să locuiesti aici?

Comparativ cu alte orașe din America de Nord, costurile în Calgary sunt relativ scăzute. Impozitele stabilite sunt printre cele mai mici din țară, un foarte bun exemplu in acest sens fiind impozitul pe venituri personale sau impozitul stabilit pentru moșterniri.  Comparativ cu alte orașe canadiene ca Halifax din Noua Scoție sau Victoria din British Columbia, costurile în Calgary sunt puțin mai ridicate.

De asemenea, în urma unui studiu care stabilește costurile necesare vieții în diferite orașe canadiene, Calgary s-a situat pe locul 71 dintr-un total de 780 (locul 1 reprezentând cele mai scăzute costuri). Studiul a luat în calcul 13 grupe de cheltuieli care reprezintă cele mai importante costuri în mod obișnuit – cum ar fi tehnologia, educația, alimente, transportul, îngrijirea personală, cazare, sănătate etc. Salariile primate de cei care lucrează în această regiune sunt mai ceva mai mari decat media națională, iar accesul la serviciile medicale este garantat prin sistemul de sănătate public.

Unde ai putea lucra

Orașul e recunoscut ca lider în dezvoltarea industriei petroliere și a gazelor naturale, iar economia zonei s-a dezvoltat în jurul acesteia. Petrolul a fost descoperit în regiunea Alberta în 1902, dar a devenit o ramură semnificativă de abia în anii 1940. În 1973, datorită embargoului Arab Oil, economia orașului Caglary a crescut, dezvoltându-se continuu. După scăderea prețului la petrol în anii 1980, Calgary a realizat că economia regiunii trebuie diversificată, să nu depindă în așa mare măsură de industria petrolieră. Astfel, s-a investit foarte mult în domenii ca turismul sau producția tehnologică, iar tranziția către un oraș metropolitan a culminat cu organizarea primelor Jocuri Olimpice de iarnă aici.

Alte domenii  care s-au dezvoltat foarte mult sunt: sănătatea, educația, comerțul, serviciile profesionale  și afacerile mici. De asemenea, în Calgary găsim a doua concentrație de birouri corporate. Companii precum Canada Safeway Limited, Westfair Foods Ltd., Agrium, Canadian Pacific Railway, Shaw Communications sau Telus au sediul aici, iar din cadrul companiilor petroliere prezente amintim: Nova Chemicals, Shell Canada, Imperial Oil, Canadian Natural Resources Limited, TransCanada, Nexen. Rata somajului în Ianuarie 2012 este 5,3%, sub media națională canadiană de 7,6%.

Comunitatea românească din Calgary

Comunitatea românească din Calgary e foarte bine închegată, se ajută între ei și există și o Asociație Culturală a Românilor din Canada – Romanian Canadian Cultural Association of Calgary.  Periodic, aceasta organizează activități de suport, recreere și de divertisment. Cei pasionați de alpinism se pot alătura și Clubului Aplin al Românilor din Alberta. În 2001, în Calgary locuiau 61.460 de români, iar în 2010 a fost organizată o întâlnire de revelion la care au fost invitați toți românii din acest oraș.

Parerea ta conteaza