Pe aeroport

Pe avion şi la aterizare

Pe avion, înainte de aterizare, vi se va cere să completaţi un cartonaş cu datele personale şi datele privind călătoria dvs. Puteţi solicita ajutorul personalului de servire din avion în caz că nu vă descurcaţi la completarea cartonaşului.

La sosirea pe aeroport, sunteţi îndrumat către ghişeul serviciului canadian de control de frontieră (Canada Border Services Agency / Agence des services frontaliers du Canada). Aici veţi prezenta paşaportul cu viza de imigrant. Fiind nou venit, veţi fi îndrumat către biroul de imigraţie din cadrul aeroportului, pentru a fi înregistrat ca rezident permanent.

Biroul de Imigraţie

Trebuie să prezentaţi viza şi documentul Confirmare de Rezidenţă Permanentă (Confirmation of Permanent Residence/Confirmation de Residence Permanente – CPR). Un funcţionar al serviciului de imigraţie Citizenship and Immigration Canada (CIC) va verifica viza şi documentul CPR.

  • Funcţionarul de la Imigrări va verifica viza. Nu puteţi folosi viza de emigrare după data expirării. Vizele de emigrare nu pot fi prelungite. Asiguraţi-vă că ajungeţi în Canada în termenul de valabilitate a vizei!
  • Paşaportul dvs trebuie să fie în termenul de valabilitate. Puteţi folosi doar paşaportul personal pentru a emigra în Canada – nu puteţi utiliza paşaport diplomatic ori de serviciu.
  • Funcţionarul de la Imigrări vă poate pune întrebări legate de proiectul dvs de stabilire în Canada şi referitor la datele dvs personale. Aveţi obligaţia să răspundeţi întrebărilor.
  • Funcţionarul de la Imigrări vă poate cere să dovediţi că aveţi fondurile necesare pentru a trăi în Canada până când veţi câştiga venitul dvs.
  • Dacă nu sunt probleme la punctul de intrare, funcţionarul de la Imigrări va autoriza intrarea dvs în Canada ca rezident permanent. Indicaţi funcţionarului adresa unde să vă fie trimis cardul de rezident permanent.

Vama

Prezentaţi lucrătorului vamal canadian lista cu bunurile personale pe care le aduceţi cu dumneavoastră în Canada.

Servicii de primire

Dacă sosiţi pe unul din principalele aeroporturi canadiene, veţi primi o broşură intitulată Bine aţi venit în Canada : Ce trebuie să ştiţi. Broşura conţine informaţii despre majoritatea aspectelor de viaţă din Canada. Indică, de asemenea, adresele şi numerele de telefon ale:

  • agenţiilor de asistenţă pentru imigranţi din toată Canada;
  • centrelor de evaluare a pregătirii lingvistice (care ajută imigranţii adulţi admisibili să se înscrie la cursuri de limbă gratuite);
  • birourilor competente ale guvernelor federal şi provinciale.

Dacă sosiţi cu avionul la Toronto, Montréal sau Vancouver, veţi găsi chiar la aeroport servicii de primire pentru noii sosiţi, furnizate de organismele de asistenţă pentru imigranţi. Aceste organisme sprijină noii veniţi să obţină informaţiile şi serviciile de care au nevoie. Sprijinul este adesea furnizat în mai multe limbi. La Montréal, cel care asigură aceste servicii este Ministerul Imigraţiei şi al Comunităţilor culturale.

Am sosit în Canada Prima impresie !

La sosirea în Canada am fost fermecat de dinamismul cu care se petrec lucrurile. Primul gând a fost : Doamne, unde am fost până acum ? Am pierdut atâţia ani! De mult trebuia să vin aici !

Am ieşit rapid din aeroport. Iau autobuzul care mă duce către oraş. Şoferul, un tip gras şi vorbăreţ, povesteşte despre viaţa de zi cu zi ; câştigă cam 2.000 dolari canadieni în mână, e mulţumit. În autobuz remarc albi şi negri? accentul american. Vremea caldă şi oamenii comunicativi mă fac să mă simt ca într-un film familiar cu acţiunea undeva în sudul SUA.

Totul este fascinant – forfotă ca într-un stup, maşinile mari – americane, bulevardele largi de-o parte şi cealaltă case cu un nivel în stil victorian, o altă lume !

Autobuzul mă lasă la gura metroului. Staţia Kipling. Cobor. Staţia arată solemn, placată cu ceramică. Mă uit pe harta cu staţiile. Ce nume! Keele, High Park, Spadina. Numele îmi plac. Mă simt bine în limba engleză. Metroul e destul de curat. Nu e chiar modern, dar îşi face treaba. Sînt în Canada !