Calgary, un oraş în continuă dezvoltare

Calgary este cel mai mare oraş din provincia Alberta şi al 5-lea din Canada, având peste 1 milion de locuitori. Metropola a fost botezată după o plajă situată pe insula scoţiană Mull şi este situată la confluența râurilor Bow şi Elbow, într-o zonă deluroasă.

Calgary este un important centru economic, care s-a dezvoltat datorită industriei petroliere. Regimul fiscal avantajos a făcut ca multe firme să îşi mute sediile centrale în Calgary, pentru a fi mai aproape de câmpurile petrolifere.

Istorie

Regiunea în care se află astăzi Calgary era ocupată de poporul indigen Blackfoot, după care europenii au colonizat-o. Primul european care a vizitat zona a fost cartograful David Thompson, care în 1787 a petrecut o iarnă lângă râul Bow. În 1873, John Glenn s-a instalat aici, iar apoi regiunea a devenit post al Poliției Călăre Nord-Vest, al cărui rol era să protejeze câmpiile din vest de negustorii de whisky americani.

Prima denumire a aşezării a fost Fort Brisebois, iar în 1876 localitatea a fost botezată Fort Calgary. Oraşul s-a dezvoltat rapid, devenind un centru comercial şi agricol important, după ce în zonă s-au construit o cale ferată şi o gară, astfel că în 1884, Calgary primeşte oficial statutul de municipalitate. Primul primar al localităţii a fost George Murdoch.

Economie

Calgary este liderul canadian în industria petrolieră şi exploatarea gazelor, fiind un oraş în plină dezvoltare. Economia diversificată, veniturile mari şi rata mică a şomajului fac ca această metropolă să fie preferată atât de marii investitori, cât şi de afaceriştii aflaţi la început de drum. În anul 2010, statisticile arătau că procentul populaţiei active era de 74,6%, iar rata şomajului era de doar 7%.

După Toronto, Calgary este pe locul II în topul oraşelor preferate de marile companii, atunci când vine vorba de stabilirea unui sediu central. Bine-nţeles, predomină firmele din domeniul exploatării petrolului şi gazelor naturale.

Artă şi cultură

În 2012, metropola canadiană a devenit capitală culturală datorită numeroaselor activităţi multiculturale. În ultimii ani, viaţa de noapte a devenit tot mai atractivă după ce zona centrală a oraşului s-a dezvoltat şi a devenit tot mai aglomerată.

Pe lângă restaurante, baruri şi alte locuri de petrecere a timpului liber, în centru există muzee, teatre şi numeroase instituţii publice culturale. În fiecare an, oraşul este gazda a zeci de festivaluri, spectacole şi evenimente culturale, printre care Concursul Internaţional de Pian Esther Honens, festivaluri de muzică folk sau de comedie, numeroase evenimente dedicate comunităţilor minoritare, un festival al scriitorilor şi, bine-nţeles, renumitul festival Calgary Stampede.

Timp liber

Deoarece metropola se află la mică distanţă de Munţii Stâncoşi, Calgary a devenit una din destinaţiile preferate ale persoanelor care practică sporturile de iarnă. Anual, aici au loc numeroase competiţii sportive, Calgary fiind totodată localitatea în care se antrenează numeroşi atleţi profesionişti.

În anotimpurile calde, locuitorii profită de frumoasele şi vastele parcuri existente în oraş şi preferă să se plimbe sau să se dea cu bicicleta, skateboard-ul şi patinele cu rotile. Calgary are numeroase spaţii verzi, Nose Hill Park fiind cel mai mare parc din Canada.

Situat pe locul 5 în topul metropolelor canadiene, ca număr de locuitori, avantajul oraşului Calgary este cu siguranţă permanenta dezvoltare economică, socială şi culturală. Aceste aeste motivul pentru care nu numai imigranţii, ci şi foarte mulţi dintre canadieni aleg să locuiască în Calgary.

Parerea ta conteaza