Ce trebuie facut dupa venire?

La intrarea in Canada o sa vi se dea explicatii (si brosuri informative) cu toate lucrurile care trebuie sa le faceti sau le puteti face. La capitolul “trebuie” este inscrierea la OHIP (in Ontario) AHCIP (in Alberta). Astea sint asigurarile provinciale de sanatate (gratuite).

Dupa inscriere o sa primiti un card dupa 3 luni (nu aveti asigurari primele 3 luni, asa ca puteti risca, sau daca sinteti o fire bolnavicioasa sau aveti copil mic e bine sa va faceti asigurare din RO).

Tot la intrare o sa va faca Permanent Resident Card care il primiti in 2-3 saptamini prin posta la adresa mentionata de dvs. (eventual la un prieten).

Vi se dau informatii despre cursurile de limba, gratuite (se face o programare la YMCA pt. test de evaluare si apoi va puteti inscrie la o scoala aproape de dvs. – vi se da lista de optiuni). Daca vreti sa faceti cursuri sa va faceti programare cit mai repede. Pina incep poate dura citeva saptamini.

Apoi, o sa trebuiasca sa va deschideti un cont la banca. E bine poate sa mergeti cu un prieten care are cont (si va recomanda practic). Eventual puteti cere si credit card “secured” (faceti un depozit de care nu va puteti atinge care garanteaza credit cardul, oricind se poate renunta la credit card daca va trebuie banii din depozit). Toate bancile sint bune, oricum depozitele pina la 60 si ceva de mii de dolari sint garantate de stat (nu pierdeti banii nici in caz de faliment). Trebuie doar sa stiti ca este posibil sa va blocheze banii 1-2 saptamini asa ca poate e bine sa nu-i depuneti pe toti (sau intrebati cind aveti acces la bani).

Alt lucru care trebuie facut dupa venire este sa va familiarizati cu orasul. Iesiti singuri de citeva ori.

Parerea ta conteaza