Cum să vă protejaţi banii

Băncile şi alte instituţii financiare

Majoritatea canadienilor îşi păstrează banii la bancă. Un cont bancar este un loc sigur pentru a vă ţine banii. Băncile vă permit să plătiţi cu cec, vă oferă dobândă, posibilitatea de a obţine credite, posibilitatea de a plăti facturile. Aceste servicii financiare sunt oferite şi de alte companii financiare.

Deschiderea unui cont

Cele mai multe bănci au tipuri de conturi diverse şi puteţi discuta cu ei despre ce tip de cont aveţi nevoie. Pentru a deschide un cont vi se vor cere unele informaţii personale şi va trebui să prezentaţi documente de identificare (cum ar fi paşaportul sau SIN-ul). Banca va avea nevoie de SIN-ul dumneavoastră pentru impozitarea pe venit. Acest lucru este valabil pentru orice persoană şi la orice bancă. Dacă nu aţi primit SIN-ul până când mergeţi să deschideţi un cont, va trebuie să faceţi dovada că aţi aplicat pentru SIN.
Reţineţi: În Canada nu există conturi de economii deschise la Poştă.

Folosirea automatelor bancare

Mulţi canadieni folosesc automatele bancare (Automated Banking Machines), cunoscute sub denumirea prescurtată de ATM, pentru a efectua majoritatea operaţiunilor bancare. Este ca un serviciu cu autoservire deschis 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Cu un card de bancă puteţi folosi automatele bancare pentru a scoate bani din cont, pentru a plăti facturi, pentru a depozita cecuri, etc. Există o taxă care se plăteşte pentru acest serviciu.

Puteţi obţine un card de la banca unde aveţi cont. Va trebui să vă creaţi un număr personal de identificare (PIN) pentru a putea accesa contul. Nu împrumutaţi nimănui card-ul dumneavoastră şi nu spuneţi nimănui PIN-ul. Nu lăsaţi pe nimeni să vadă PIN-ul atunci când îl introduceţi la automatul bancar. În acest fel vă menţineţi contul (şi banii) în siguranţă.

Card-urile de bancă pot fi folosite şi pentru cumpărături în multe magazine. Când folosiţi card-ul pentru a plăti, banii sunt luaţi direct din cont. Această formă de plată se numeşte aici Interac Direct Payment.
Toate aceste servicii sunt folositoare, dar urmărirea şi evidenţa tuturor tranzacţiilor poate fi complicată. Nu uitaţi să ţineţi socoteală la tot ce cheltuiţi, să urmăriţi balanţa şi taxele percepute de instituţia financiară.

Depuneri directe în cont

Depunerea directă în contul bancar este foarte des folosită. Depunerea directă înseamnă că banii pe care îi primiţi ca salariu sau o plată de la guvern sunt depuşi electronic în contul dumneavoastră. Aveţi acces la bani imediat, fără să trebuiască să aşteptaţi primirea unui cec prin poştă sau să staţi la coadă la bancă pentru depunerea cecului. Puteţi solicita acest serviciu dacă urmează să primiţi plăţi regulate. Multe departamente guvernamentale şi companii oferă acest serviciu.

Trimiterea banilor

Dacă trimiteţi bani în afara Canadei, nu trimiteţi bani lichizi. Folosiţi cecuri certificate de bancă sau mandate poştale. Întrebaţi la bancă despre aceste opţiuni. Puteţi obţine mandate poştale şi de la oficiile poştale sau puteţi trimite bani electronic prin intermediul companiilor care efectuează transferuri de bani (companii listate în cartea de telefon, ediţia “Pagini galbene” ).

Obţinerea unui credit

Obţinerea unui credit înseamnă că împrumutaţi bani pentru a cumpăra ceva şi daţi banii înapoi mai târziu cu dobândă. Dobânda este taxa pentru folosirea banilor. Ratele dobânzilor pot fi destul de ridicate, deci va trebui să vă gândiţi bine cum folosiţi banii împrumutaţi.

Creditele pot fi sub mai multe forme – cărţi de credit, linii de credit, împrumuturi, ipoteci. Puteţi aplica pentru cărţi de credit la bănci sau la alte companii financiare. Cărţile de credit vă permit să cumpăraţi pe credit şi apoi primiţi factură pentru ceea ce aţi cumpărat în decurs de o lună. Dacă plătiţi toată suma de pe factură înainte de termenul de plată, atunci nu veţi plăti dobândă.

Dacă împrumutaţi bani, asiguraţi-vă că ştiţi exact când trebuie să-i restituiţi şi cât veţi avea de plătit dobândă. Multe magazine fac reclamă că puteţi cumpăra pe credit şi să plătiţi după 6 luni sau 1 an fără a plăti dobândă.

Fiţi siguri că înţelegeţi exact cât trebuie să plătiţi şi când, înainte de a semna ceva. Dacă ceva vi se pare greu de înţeles, rugaţi pe cineva de încredere să vă explice.

Telemarketing

Puteţi primi telefoane de la diferite persoane care încearcă să vă vândă tot felul de lucruri sau servicii. Cei care sună pot fi bine intenţionaţi, dar pot fi şi necinstiţi. Cea mai bună cale să vă protejaţi este să nu daţi nici un fel de informaţii personale sau financiare prin telefon. Dacă nu vă simţiţi în largul dumneavoastră cu persoana de la telefon, închideţi telefonul.

Mai multe informaţii …

Multe informaţii, inclusiv sfaturi, pot fi obţinute la filiala băncii unde aveţi cont. Asociaţia Bancherilor Canadieni (Canadian Bankers Association) oferă publicaţii gratuite despre cum să deschideţi un cont, cum să vă administraţi banii, cum să folosiţi automatele bancare, cum să economisiţi pentru educaţia copiilor dumneavoastră. Pentru a obţine astfel de publicaţii, puteţi să sunaţi la 1–800–263–0231 sau puteţi vizita web site-ul http://www.cba.ca.

2 Responses to “Cum să vă protejaţi banii”

  1. Anca Says:

    daca am un venit din chirie in Romania si vreau sa folosesc banii in Canada ?Ce fac?Platesc impozit pe ei dupa ce am platit si in Romania?

  2. admin Says:

    Gasesti raspunsul aici:
    LEGE Nr. 450 din 1 noiembrie 2004

    privind ratificarea Convenţiei dintre România şi Canada pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi pe capital

Parerea ta conteaza