Cum să vă stabiliţi

Obţinerea card-ului cu numărul pentru asigurări sociale (Social Insurance Number)

Aplicaţia pentru obţinerea card-ului cu numărul pentru asigurări sociale, numit aici Social Insurance Number (SIN), este unul din cele mai importante lucruri pe care trebuie să-l faceţi după sosirea în Canada. Aveţi nevoie de acest card pentru a putea fi angajaţi, pentru a deschide un cont la bancă, pentru a vă putea face impozitarea pe venit. SIN-ul indică autorităţilor cine realizează venit, cine plăteşte taxe, cine plăteşte contribuţie pentru pensie, cine foloseşte serviciile guvernamentale. Anagajatorii vă vor solicita SIN-ul.

Pentru a aplica, mergeţi la cel mai apropiat Birou de Resurse Umane (listat în paginile albastre ale cărţii de telefon). Ca nou venit, va trebui să prezentaţi actul de rezidenţă permanentă în original (IMM 1000). Dacă numele care apare pe acest act este diferit de numele care doriţi să apară pe SIN, trebuie să prezentaţi un act oficial de schimbare a numelui (de exemplu, un certificat de căsătorie).

Reţineţi: Trebuie să verificaţi dacă acelaşi nume apare pe toate documentele. Acest nume trebuie să aparţină aceleiaşi persoane şi să fie scris corect.

Aplicaţia pentru alocaţia de stat pentru copii (Canada Child Tax Benefit)

Dacă aveţi copii sub 18 ani, guvernul canadian poate să vă ajute cu o parte din costurile pe care le implică creşterea lor. Suma lunară pe care o puteţi primi, scutită de taxe, este numită aici Canada Child Tax Benefit (CCTB). Această sumă este este calculată în funcţie de mai mulţi factori, cum ar fi: venitul în familie, numărul de copii şi vârsta lor, provincia sau teritoriul în care locuiţi. Când aplicaţi, trebuie să dovediţi statutul dumneavoastră în Canada şi datele de naştere pentru copiii născuţi în afara Canadei.

Când aplicaţi pentru CCTB trebuie să fi avut completat în prealabil Formularul pentru Impozitarea pe Venit (Income Tax and Benefit Return). Dacă nu aţi fost rezidenţi în Canada şi deci nu aţi avut cum să fi completat acest formular, va trebui să completaţi o declaraţie cu venitul realizat până în momentul sosirii în Canada. Puteţi obţine formularele pentru aplicaţie şi mai multe informaţii despre CCTB de la Canada Customs and Revenue Agency la telefoanele ( 613 ) 941–9300 sau 1–800–387–1193 sau pe Internet la http://www.ccra-adrc.gc.ca.

Dacă locuiţi în Quebec, Canada Customs and Revenue Agency va trimite automat informaţiile necesare la Régie des rentes du Quebec pentru ca să puteţi primi alocaţie pentru copii.

Parerea ta conteaza