Cum se obtine carnetul de conducere?

Carnetul de soferi din Romania poate fi folosit vreo 3 luni. Insa oricum ar trebui sa obtineti un carnet de soferi canadian. Acesta e folosit si pe post de ID (buletin oricum nu este iar rezident card-ul e nou si prea “ciudat” pentru canadieni).

Sint 3 nivele: G1, G2 si G full. Primul nivel (G1) se obtine dupa un examen scris. Vedeti intrebarile si raspunsurile aici (precis intrebarile dvs. vor fi dintre acestea).

Cu G1 se poate conduce doar cu cineva care are G full de cel putin 4 ani in dreapta (nu puteti conduce singur). Daca ati mai avut carnet in RO (dovediti asta cu carnetul propriu-zis), puteti sa va faceti imediat programare pt. testul G2. Daca e primul carnet trebuie sa asteptati 12 luni (sau doar 8 luni daca faceti o scoala de soferi autorizata si va elibereaza o diploma). Testul pt. G2 este pe strada, in oras (nu si pe autostrada).

Cu G2 puteti conduce linistit. Sint doar citeva conditii minimale: nivelul alcoolului in singe trebuie sa fie 0% (nu puteti bea) si toate persoanele din masina trebuie sa aiba centuri de siguranta.

Daca insa ati condus in Romania puteti da direct G full. Nu stiu ce povesti ati auzit despre G full insa adevarul e ca daca cereti din prima cel mai inalt nivel al carnetului si ei cer de dvs. sa stiti sa conduceti in Canada (inclusiv pe autostrada). Atita e tot. Multi iau G full din prima fara probleme.

E de recomandat sa luati citeva ore de conducere in Canada inainte de examenele pe sosea.

Sint doar unele diferente fata de Romania:
– O sa trebuiasca cel putin la examen sa va uitati peste umar in stinga sau in dreapta cind schimbati benzile;
– Sa va asteptati ca semafoarele sa fie pe partea cealalta a intersectiei;
– Stiti probabil ca puteti sa faceti la dreapta pe rosu (unde nu e interzis explicit), daca ati oprit in prealabil;
– Pt. a face la stinga va opriti in mijlocul intersectiei si asteptati sa treaca masinile care merg in fata si pietonii (de obicei pietonii au si ei verde). Sau poate exista sageata pt. circulatia la stinga (doar ei au verde);
– Nu se trece de centrul intersectiei cind faceti la stinga sau dreapta;

Toate informatiile le gasiti de obicei la www.mto.gov.on.ca.

Desigur e bine sa faceti ore de condus cu instructori romani, insa trebuie sa stiti ca pot exista altii (indieni, pakistanezi, etc.) care au preturi chiar mai mici.

Taxele pt. obtinerea carnetului sint:
– Level One Knowledge Test $10.00
– Level One Road Test $40.00
– Level Two Road Test $75.00
– Five Year Licensing Fee $50.00

Parerea ta conteaza