Cum se sărbătorește Paștele în Canada

Sărbătorile pascale sunt deosebit de importante pentru canadieni. În acest an, cetățenii Canadei cinstesc Vinerea Mare în 29 martie, recunoscută ca sărbătoare legală în toate regiunile țării, mai puțin în Quebec. Duminica și Lunea Paștelui, zile considerate a fi deosebit de importante și ele, vor fi sărbătorite în 31martie, respectiv 1 aprilie.

Vinerea Mare

Sărbătoare religioasă și legală de o importanță deosebită pentru această comunitate, Vinerea Mare, ziua în care a fost răstignit Iisus Hristos, face ca majoritatea magazinelor, băncilor, instituțiilor publice și unităților școlare din Canada să fie închise. Doar unele restaurante și obiective turistice mai primesc clienți și vizitatori în această zi, așa că dacă plănuiți să vizitați Canada în perioada sărbătorilor pascale, e bine să vă asigurați întâi că locurile pe care doriți să le vedeți vor fi deschise.

Funcționarii publici, reprezentanții autorităților publice, elevii și majoritatea angajaților din domeniul privat primesc încă o zi liberă în Lunea Paștelui, pentru a se putea bucura de sfintele sărbători. De asemenea, în această perioadă, în multe orașe de pe teritoriul Canadei se organizează festivaluri și ceremonii publice.

Vinerea Mare este o zi destinată doliului și rugăciunii, în care niciun creștin adevărat nu poate lipsi de la Biserică. Canadienii de rit catolic obișnuiesc să îmbrace crucile, statuetele și icoanele sfinților în bucăți de pânză neagră sau violet. Locuințele credincioșilor trebuie să păstreze un ton sobru, astfel că florile și obiectele strălucitoare nu-și au locul în casă în această perioadă.

Un preparat specific acestei sărbători sunt pâinicile cu stafide și fructe uscate, decorate cu glazură sau crestate în forma unei cruci.

Duminica Paștelui

La fel ca românii, canadienii preferă să serbeze Învierea lui Iisus Hristos, care are loc în prima duminică de după echinocțiul de primăvară, alături de familie. Dimineața, credincioșii merg la biserciă, după care toate rudele se întâlnesc și iau masa împreună. În această zi au loc concursuri de ornat ouă și chiar așa-numite vânători de ouă, la care micuții familiei participă cu deosebită plăcere.

În ajunul Duminicii Paștelui, în biserici se aprind lumânări, dar simbolul acestei sărbători rămâne oul vopsit, care nu poate lipsi de la masa de Paște. Oul are și o semnificație religioasă: reprezintă renașterea naturii și speranța unei vieți noi.

Cel mai mare ou de Paște din lume poate fi găsit în Vegreville, Alberta. Obiectul a fost construit în anul 1974, fiind alcătuit din triunghiuri de aluminiu. Aproape 2.000 de astfel de triunghiuri, unite prin 7.000 de nituri, intră în structura acestui acest ou uriaș care are un diametru de opt metri. Este decorat în culorile negru, auriu și argintiu, fiind o reprezentare a ouălor tradiționale din Ucraina, care poartă numele de Pysanka. Cele două țări sunt strâns legate prin acest simbol păstrat cu sfințenie.

Lunea Paștelui

Cum, pentru cea mai mare parte a canadienilor, și lunea este zi de sărbătoare, deci zi liberă, Lunea Paștelui este sărbătorită în aer liber. Oamenilor le place să iasă din casă în această zi, să-și viziteze rudele și prietenii apropiați. Această tradiție a fost asimilată de la emigranții din Anglia, Țara Galilor, Irlanda și Australia, care au păstrat obiceiul și după ce s-au mutat și stabilit în Canada.

În orașul Quebec, patronii din domeniul privat pot alege să le dea angajaților ziua liberă sau să îi aducă la lucru. În partea nordică a țării, mulți cetățeni merg la lucru însă Lunea Paștelui este desemnată prin lege ca zi de sărbătoare plătită.

În această perioadă, sălile de spectacole sunt închiriate pentru evenimente dedicate sărbătorilor de Paște, iar organizațiile civice pregăstesc tot felul de activități în aer liber pentru cei mici.

Preparate tradiționale

Cu ocazia sărbătorilor de Paște, canadienii obișnuiesc să organizeze o masă festivă pentru toată familia. Acest eveniment este un bun prilej pentru a servi la masă mai multe preparate  culinare tradiționale, specifice culturii acestui popor. Masa se ia întotdeauna doar după rostirea rugăciunii, prin care credincioșii îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru sacrificiul pe care l-a făcut pentru salvarea omenirii.

Cum postul se termină în Duminica Paștelui, masa este îmbelșugată iar printre rețetele tradiționale se află și tarta cu mere, un preparat din aluat asemănător pâinii, al cărui rețetă provine din Noua Scoție, mai precis din Cape Breton, o mâncare de fasole uscată gătită la cuptor,în sirop de arțar, cu bacon și ceapă, respectiv salata de cartofi Nicoise. Până și ouăle vopsite se consumă cu puțin sirop de arțar, un produs deosebit de îndrăgit de către canadieni și de care se bucură din plin după încheierea postului.

Parerea ta conteaza