Descoperă frumusețea toamnei în Canada

Temperaturi de toamnă

Toamna în Canada este un anotimp mult-așteptat de locuitorii canadieni. În Canada primele zile de toamnă încep din 22-23 septembrie, odată cu Echinocțiul de toamnă.

Ca și în orice alt sezon, vremea în Canada depinde de zona în care te afli. În vestul Canadei vei găsi un climat temperat, cu ploi dese și mărunte mai ales în Vancouver în lunile de toamnă. Temperaturile în  estul Canadei sunt mai scăzute și aduc cu ele primele ninsori de obicei deja din Noiembrie, și cu zăpezi mai mari în Decembrie. Așadar este timpul hainelor groase, de lână deoarece tempertaurile sunt destul de scăzute în acest sezon.

 Activități de toamnă

Este octombrie, iar vara indiană nu își face simțită prezența pe străzile Canadei. Copacii și-au schimbat culorile în nuanțe arămii. În zilele frumoase, mii de oameni iau cu atac parcurile și aleile, pentru a profita de ultimele zile calde ale anului. În afară de plimbările în aer liber, se mai pot face multe alte activități în timpul liber în acest sezon frumos.

Pescuitul și vânătoarea se numără printre distracțiile  de toamnă preferate ale canadienilor. Pescuitul este unul dintre sporturile preferate ale canadienilor, chiar ți i în sezonul rece. Toamna este momentul când se poate pescui somon, așadar mulți canadieni aleg acest moment pentru a ieși la pescuit în zonele în care somonul se înmulțeste. Dar toamna este și sezonul ideal pentru pescuitul la păstrăv. Vânătoarea este o altă activitate de toamnă larg răspândită în Canada, datorită abundenței de specii sălbatice întâlnite aici.

“Leaf peeping”  este o renumită distracție pe timpul toamnei canadiene, specifice estului țarii. Ontario, Quebec și the Maritimes oferă unele dintre cele mai bune și frumoase locuri pentru a fi spectatorii căderii frunzelor de toamnă.

Târguri și festivaluri de toamnă veți găsi răspândite prin toată Canada, din Septembrie până în Noimebrie. Târgurile locale de toamnă includ felurite activități precum plimbatul cu tractorul, sculptatul de dovleci și multe concursuri tematice. În multe regiuni din Canada toamna este sărbătorită prin diferite festivaluri cu mâncare și băutură.

Culorile toamnei

Unul dintre locurile în care toamna este parcă mai frumoasa ca oriunde este Canada. Care este primul lucru pe care îl observi când vara trece și toamna treptat își face simțită prezența? Bineînteles, coloritul frunzelor, vizibile mai ales în sudul Albertei care devin si mai speciale in lumina soarelui de toamnă, unde toamna timpurie se simte și prin razele blânde ale soarelui care de-abia mai încălzesc, sau prin asfințitul de soare care pare desprins din filme. Încă de la jumatatea lunii septembrie copacii din Québec îmbracă cele mai diverse culori, spre încântarea locuitorilor, dar și a turiștilor.

Luna octombrie este, de obicei, luna in care toamna își intră cu adevarat în drepturi.  Dat fiind faptul că aceasta este o țară cu o vegetație bogată și variată, canadienii au mare grijă ca în fiecare an, să “monitorizeze” cu grijă procesul de colorare al frunzelor, în funcție de regiuni și de perioade. Prin acest procedeu, ei se asigură că turiștii sunt bine informați cu privire la locurile în care splendorile toamnei sunt deja prezente.

Principala cauză a colorării frunzelor toamna nu este scăderea bruscă a temperaturiiă, ci diminuarea cantitaății de lumină solară, ca urmare a scurtării zilelor. Frunzele conțin clorofilă, declanșând procesul de fotosinteză. În momentul în care frunza primește mai putină lumină, pe ea apar niște pete galbene. În plus, scăderea temperaturii  favorizează și reducerea elementelor nutritive din frunze, accentuând îngălbenirea acestora.

Noul an școlar și universitar canadian

Toamna aduce cu ea pe lângă schimbările climatice și începutul unui nou an scolar și universitar. În Canada,  studiile obligatorii încep de la vârste cuprinse între 4 si 6 ani, în funcție de provincie.  Școala este obligatorie până la 16 ani în majoritatea provinciilor, si până la 18 ani în alte provincii.

Școala elementară începe de obicei de la șase ani, deși în provinciile unde grădinița este obligatorie copiii trebuie înscrisi la o formă de învățământ încă de la patru ani. Școala elementară include clasele I-VI, continuată de gimnaziu, care cuprinde clasele VII si VIII. După gimnaziu, urmează liceul care durează patru ani în majoritatea provinciilor canadiene.

Elevii canadieni au opțiunea de a urma un an suplimentar de liceu, care să îi pregătească mai bine pentru accesul la facultate. În ce priveste studiile universitare, în Canada există o rețea foarte bine pusă la punct de universități d de stat, dar si particulare. Există, de asemenea, opțiunea scolilor vocaționale, care pregătesc elevul pentru o meserie practică.

Parerea ta conteaza