Descoperă orașul Calgary

Descriere generală

Orașul Calgary este situat în partea sudică a provinciei Alberta, la limita dintre Munții Stâncoși și preeria canadiană, în coridorul fertil Calgary-Edmonton. Este cel mai mare oraș din regiunea Alberta, acoperind o suprafață de 726.5 km pătrați. Orașul este alcătuit din peste 180 de cartiere  , cele mai mari cartiere fiind:  Eau Claire, Downtown West End, Downtown Commerical Store, Chinatown și Downtown East Village.

Este cel mai mare oraș canadian dintre Toronto și Vancouver, a cărui nume provine de la o plajă situată in Insula Mull din Scoția. Locuitorii orașului Calgary, sunt numiți “Calgarieni”. Orașul este amplasat la confluența râurilor  Bow River și Elbow River iar de aici Calgary se extinde în toate direcțiile. Regiunea orașului este deluroasă, iar climatul este continental umed, influențat de munții Stâncoși din apropiere, cu ierni lungi, reci și uscate și veri scurte, cu temperaturi moderate. Cu toate acestea, e una din cele mai însorite zone din Canada, cu o cantitate scăzută de precipitații, soarele strălucind aici în medie 2400 de ore pe an.

Istorie, economie și dezvoltare

Înainte de colonizarea regiunii Calgary, de către europeni, regiunea făcea parte din domeniul poporului indigen Blackfoot. În 1873, John Glenn este primul european care se instalează în regiune, acest loc devenind în timp un post al Poliției Călăre Nord – Vest. Numit la început Fort Brisebois, după ofițerul Ephrem-A Brisebois orașul este redenumit în 1876 Fort Calgary. După ce CP (Canadian Pacific) construiește o cale ferată în regiune și o gară de tren, Calgary începe să devină un important centru comercial și agricol. Calgary, primește oficial titlul de municipalitate în 1884.

Calgary este un centru economic important, axat în special în jurul industriei petroliere. Multe firme își au sediul central în Calgary, datorită combinației între proximitatea câmpurilor petrolifere și regimul fiscal mai ușor.

Primele zăcăminte de petrol sunt descoperite în 1902, dar abia in 1947, industria petrolieră devine cu adevărat importantă. Economia orașului cunoaște un avânt deosebit când prețul petrolului crește brusc, în perioada embargoului petrolier al țărilor arabe. In această perioadă de expansiune, sunt construiți zgârie-nori în centrul orașului, într-un timp relativ scurt.

De asemenea, de-a lungul anilor, Calgary a fost constant prezent în topul celor mai bune orașe pentru locuit. Alte domenii  care s-au dezvoltat foarte mult în ultimul timp sunt: sănătatea, educația, comerțul, serviciile profesionale  și afacerile mici.

Traiul în Calgary

Costurile în Calgary sunt relativ scăzute în comparație cu alte orașe nord- americane. Impozitele stabilite sunt printre cele mai mici din țară, un bun exemplu fiind impozitul pe venituri personale sau impozitul stabilit pentru moșterniri.

În urma unui studiu bazat pe diferitele aspecte economice din cadrul turismului, sănătății, diferitelor industrii și educației, care stabilește costurile necesare vieții în diferite orașe canadiene, Calgary s-a situat pe locul 71 dintr-un total de 780, locul 1 reprezentând cele mai scăzute costuri. Salariile primite de cei care lucrează în această regiune sunt cu ceva mai mari decat media națională, iar accesul la serviciile medicale este garantat prin sistemul de sănătate public.

Comunitatea românească din Calgary

Comunitatea românească din Calgary este o comunitate foarte bine închegată, cu români care mereu iși acordă sprijin reciproc, în 2001, în Calgary locuind 6160 de români.

Există și o Asociație Culturală a românilor din Canada – Romanian Canadian Cultural Association of Calgary.  Periodic,  aceasta organizează activități de suport, recreere și de divertisment. Cei pasionați de alpinism se pot alătura și Clubului Aplin al Românilor din Alberta.

Parerea ta conteaza