Descoperă orașul Edmonton

Descriere generală

Edmonton este capitala provinciei Alberta și al doilea oraș ca mărime cu o populație de 1.081.300 de locuitori (2007). Edmonton a cunoscut o perioadă de dezvoltare rapidă din punct de vedere al economiei, începând cu anii 1950, datorită descoperirii unor rezerve de țiței în partea sudică, dar și din punctul de vedere al infrastructurii și a facilităților.

Orașul este unul multicultural, în care veți avea ocazia de a participa la diferite manifestări științifice, culturale, sportive, dar și la multe festivaluri și târguri prezente de-a lungul anului.

Edmonton este un oraș turistic, dinamic care oferă numeroase modalități de a petrece timpul liber de la facilități pentru distracții până la explorarea vieții sălbatice și a florei.

Festivaluri

Orașul Edmonton este cunoscut pentru diferitele  festivaluri organizate în fiecare an, primind astfel și porecla de  “Festival City.”  Majoritatea festivalurilor sunt vara și sunt organizate in Piața Downtown Edmonton’s Churchill.

Cel mai important festival de vară este  K-Days, după denumirea originală Edmonton Exhibition, care în anii 1879 era doar un târg organizat anual. În decursul anilor a trecut prin numeroase transformări din punctul de vedere al evenimentelor care aveau loc în cadrul acestuia, inclusiv în privința numelui, care recent în 2012 a primit demuirea de astăzi, festivalul K-Days. Astazi printre activitățile care au loc în timpul vestivalului se numără spectacolele de comerț, plimbările cu trenulețele și multă muzică bună, festivalul încheindu-se cu frumoase focuri de artificii.

Alt festival cunoscut care are loc la mijlocul lunii iulie este Edmonton International Street Performer’s Festival, care adună anual artiști din întreaga lume.

Un alt festival binecunoscut este The Works Art & Design Festival, care se desfășoară la sfârșitul lunii iunie și în cadrul căruia  sunt expuse lucrări canadiene dar și internationale ale unor artiști faimoși.

În noimebrie are loc un alt festival unde orașul Edmonton este gazdă, și anume Canadian Finals Rodeo and Farmfair, un eveniment foarte important în circuitul de rodeo Canadian.

Infrastructură

Edmonton este o poartă majoră de acces în privința transportului aerian, având două aeroporturi importante Edmonton International Airport and Edmonton City Centre Airport.

Edmonton reprezintă un centru major de transport pentru Căile Ferate Canadiene  Naționale, al cărui centru de gestionare a operațiunilor din America de Nord este situat la birourile lor Edmonton.

Edmonton are o agenție de transport public a orașului numită Transit System Edmonton, precum și o flotă de autobuze, acest sistem de transport public fiind cel mai des utilizat atât de locuitorii orașului cât și de turiști. Din 1990 în Edmonton se putea circula și cu troleibuzul, dar s-a renunțat la acest sistem recent în 2009.

Rețeaua de drumuri din Edmonton este una foarte bine organizată, cu străzi numerotate de la sud la nord și căi de funcționare de la est la vest. Cu toate acestea, în zonele noi construite după 1950 acest sistem de funcționare nu se mai aplică.

De asemenea în Edmonton există și un numeroase trasee pentru bicicliști, dar și pentru pietoni.

Educația

Edmonton are 3 consilii școlare finanțate din fonduri publice pentru grădinițe și pentru elevii din clasele 1-12. Majoritatea elevilor frecventează două din cele mai mari școli din Edmonton Edmonton Public Schools și Edmonton Catholic School District. De asemenea, comunitatea minoritară francofonă din Edmonton are încă din 1994 un consiliu școlar.

Există și școli private în Edmonton, și totodată persoanelor care vor șă își instruiască copii acasă li se oferă sprijin de către cele două mari școli din Edmonton.

Edmonton cuprinde și mai multe centre universitare precum Concordia University College of Alberta, NorQuest College, Northern Alberta Institute of Technology (NAIT) and University of Alberta.

Parerea ta conteaza