Descoperă orașul Quebec

Descriere generala

Quebec, cunoscut și sub numele de Quebec City este capitala provinciei Quebec din Canada și una dintre cele mai vechi așezări urbane din America de Nord. În vreme ce marile orașe din America Centrala și de Sud dateaza înca din secolul al 16-lea, în America de Nord există puține așezări urbane care sa se poată mândri cu o istorie mai bogata decât Quebec.  Mai mult, centrul vechi al Quebecului ne oferă o imagine unică, fiind singurul oraș american situat la nord de Mexico City care dispune de o cetate fortificată ale carei ziduri stau încă în picioare și în prezent.

De-a lungul bogatei sale istorii de peste patru secole, Quebec a servit ca si capitala, mai intai a Canadei franceze si a Noii Frante iar mai apoi a Canadei de Jos, a Provinciei Canada si in final a Provinciei Quebec, titlu pe care si-l pastreaza inca din anul 1867. In prezent, in oras se alfa sediul Parlamentului Quebecului precum si sediile principalelor institutii ale statului.

Quebec City este așezat în valea râului Saint Lawrence, aproape de gura de vărsare a acestuia la o altitudine joasa, in apropierea Munților Laurentian care se întind la nordul orasului.

Clima

Orașul Quebec este situat într-o zona cu climă temperat continentala. Temperaturile medii anuale variaza între -12 °C in ianuarie si +19 °C in iulie, cu o cantitate medie de precipitații de 1000 mm. Prin urmare, zona beneficiaza de un climat asemănător celui din Romania, cu patru anotimpuri, cu veri calde și uneori fierbinți și ierni reci cu multă zăpadă și temperaturi scăzute.

Cultura

Orașul Quebec este renumit in toata lumea pentru Carnavalul de Iarna, festivalele muzicale din perioada verii dar și pentru serbările care au loc cu ocazia zilei Sfantului Ioan Botezatorul. Sarbatoarea crestina din 24 iunie coincide cu sărbatoarea națională a orașului, prilej cu care au loc o serie de manifestari culturale și artistice. Turiștii și localnicii deopotriva au la dispoziție și o mulțime de galerii de artă, muzee, spații culturale și de patrimoniu, grădini publice si rezervații naturale. Printre cele mai importante astfel de destinații culturale amintim Cetatea Quebecului, Muzeul Național de Arte Frumoase și Muzeul Civilizației.

Educația

La fel ca și în țara noastră, sistemul educațional din Quebec propune un program de învățământ public ce începe în perioada grădiniței și se încheie cu studiile universitare. Prin urmare, toți locuitorii provinciei au acces gratuit la educație, cu posibilitatea de alegere între limbile engleză și franceză. fiind un oraș de limbă franceză, copiii emigranților sunt obligați să urmeze cursurile unei școli în limba oficială, cel puțin până la ăncheierea ciclului de învățământ gimnazial.

Locuitorii orașului pot opta și pentru sistemul educațional privat, putând alege una din numeroasele școli private acreditate de Ministère de l’Éducation, du Loisir et du Sport. Toate aceste școli utilizeaza programa educațională oficială impusă de Minister. Cei care doresc să își înscrie copiii în astfel de școli, trebuie să se asigure că aceștia îndeplinesc condițiile minime de admitere. Pentru toți cetățenii Quebecului, urmarea cursurilor unei școli este obligatorie începânc cu vârsta de 6 până la 16 ani. Un an șscolar durează cel puțin 180 de zile, de la sfârșitul lunii August sau începutul lunii septembrie, până în data de 24 iunie.

Parerea ta conteaza