Despre orașul Halifax

Halifax este capitala provinciei canadiene Noua Scoție. Ultimul recensământ, realizat în anul 2011, arăta că zona metropolitană Halifax avea puțin peste 390.000 de locuitori, din care aproape 300.000 locuiesc în orașul propriu-zis.

Halifax este unul din cele mai puternice centre economice din estul Canadei, având numeroase servicii publice și private. Industria este și ea bine dezvoltată, iar agricultura, pescuitul, silvicultura și extracția de gaze joacă un rol important în dezvoltarea economică a acestei localități.

Istorie

Zona în care se află astăzi orașul Halifax a fost locuită la început de poporul amerindian Mi’kmaq. Portul Halifax purta numele Jipugtug, care însemna “port mare”. Conduși de Edward Cornwallis, englezii au cucerit această așezare în anul 1749, botezând-o după contele de Halifax, Edward Frederick Lindley Wood. Cornwallis a adus cu el 1.176 de familii de coloniști. Pentru a se apăra de atacurile popoarelor indigene, a acadienilor și a francezilor, englezii au construit mai multe fortificații în Halifax, Bedford, Dartmouth și Lawrencetown.

În 1996, administrația provinciei a hotărât că e necesară formarea unei zone metropolitane în jurul orașului Halifax. Aceasta este alcătuită din aproximativ 200 de localități mai mici, cuprinse în 18 planuri de zonare diferite.

Arhitectură

În centrul urban al zonei metropolitane Halifax se află numeroase clădiri de patrimoniu. Asupra acestor clădiri monument tronează impunătoarea fortăreață Citadel Hill, construită de britanici în anul 1749.

Sudul orașului este renumit pentru frumoasele case construite în stil victorian, în timp ce cartierele din vest și nord au un aer mai rustic, aici predominând casele din lemn, cu tradiționalele verande. Campusul Universității Dalhousie apare adesea în filme și documentare, iar localitatea Dartmouth are și ea câteva cartiere istorice.

În centrul orașului se află mai multe clădiri de birouri, construite după arhitectura tipic nord-americană. Dezvoltarea orașului se face însă după reguli urbanistice foarte clare, în așa fel încât noile construcții să nu blocheze priveliștea către Citadel Hill și portul Halifax.

Cultură

Orașul Halifax este un important centru cultural în această parte a Canadei. O mare parte din locuitorii lui sunt studenți, iar această comunitate tânără și creativă își lasă amprenta asupra vieții culturale a municipiului.

Iubitorii de artă au la dispoziție mai multe galerii de artă, teatre și muzee. Pe lângă acestea, există numeroase săli de spectacole care găzduiesc concerte, evenimente sportive sau culturale. Orașul este renumit pentru evenimente precum Halifax Pop Explosion, Symphony Nova Scotia, Atlantic Jazz Festival, Festivalul de film Atlantic, Festivalul Multicultural, Greekfest, Royal Nova Scotia International Tattoo și altele.

De-a lungul timpului, orașul a inspirat mai mulți producători de film, care folosesc peisajul canadian pentru a da un farmec aparte filmele lor.

Orașe înfrățite

Halifax este înfrățit cu trei orașe din Japonia, Mexic și Statele Unite ale Americii. Orașul japonez Hakodate a fost ales pentru că are o cetate în formă de stea, similară cu Citadel Hill. Cu localitatea Campeche, din Mexic, Halifaxul are în comun faptul că este oraș portuar și are o tradiție istorică bogată. De asemenea, ambele așezări au aproximativ aceleași dimensiuni și sunt capitale de provincii.

Cea de-a treia localitate înfrățită cu Halifax este orașul american Norfolk, din statul Virginia. Cele două au în comun o istorie bogată.

Parerea ta conteaza