Educaţia

Copiii între 6 şi 16 ani trebuie să meargă la şcoală şi cei mai mulţi merg la şcoli publice. Anul şcolar începe, de regulă, în septembrie şi se încheie în iunie. Există o vacanţă de 2 săptămâni de Crăciun şi alta de 1 săptămână în februarie sau martie. Cursurile se ţin de luni până vineri, câte 6 ore pe zi. Copiii îşi aduc, de obicei, un pachet cu mâncare.

Există şi şcoli particulare, dar acestea pot fi destul de scumpe. Şcolile publice şi cele catolice sunt plătite prin intermediul impozitelor şi taxelor pe care dumneavoastră le plătiţi lunar.

Găsirea unei şcoli

Cea mai bună cale pentru a afla la ce şcoli trebuie să meargă copiii dumneavoastră este să telefonaţi la şcolile din zonă. Acestea sunt listate în cartea de telefon, ediţia “Pagini galbene”, în secţiunea “Schools”. Această opţiune este în funcţie de zona în care locuiţi şi ce sistem preferaţi.

Pentru şcolile aflate la distanţe mai mari, copiii folosesc adesea autobuze speciale (School Buses), care sunt puse la dispoziţie de şcoli şi sunt gratuite sau costă foarte puţin. Sunt şi situaţii când copiii trebuie să folosească transportul public pentru a ajunge la şcoală. Aceste lucruri trebuie să le aveţi în vedere când alegeţi o şcoală sau o zonă în care să locuiţi.

Înscrierea copiilor la şcoală

Când mergeţi la şcoală pentru a înscrie copilul, trebuie să aveţi certificatul de naştere sau alte documente de identitate. Dacă originalele sunt în altă limbă decât engleză sau franceză, trebuie să le aveţi traduse în una din cele două limbi. De asemenea, vi se va cere actul de rezidenţă permanentă al copilului (IMM 1000), paşaportul şi alte acte referitoare la situaţia lor şcolară şi medicală anterioară (vi se va solicita fişa cu vaccinările).

Educaţia adulţilor

Învăţatul este o activitate care durează toată viaţa în Canada şi mulţi canadieni continuă studiile ca adulţi. Educaţia pentru adulţi nu este gratuită. Se pot obţine împrumuturi pentru studii prin intermediul universităţilor şi colegiilor. Este posibil să doriţi să vă pregătiţi pentru un nou job sau să vă dezvoltaţi deprinderile pe care deja le aveţi. Sau puteţi dori să învăţaţi o nouă meserie. Cerinţele pentru multe meserii diferă de la o provincie la alta şi trebuie să obţineţi o licenţă pentru a putea practica o anumită meserie. Reţineţi că unele şcoli canadiene nu acordă credit pentru cursuri sau diplome din afara Canadei.

Dacă doriţi informaţii despre educaţie, contactaţi şcolile, universităţile sau colegiile din comunitatea
dumneavoastră. Le puteţi găsi listate în cartea de telefon, ediţia “Pagini galbene”, în secţiunile “Schools”, “Colleges” şi “Universities”. Puteţi, de asemenea, să obţineţi o listă cu instituţiile de învăţământ din zona dumneavoastră de la o organizaţie pentru imigranţi.

Există şi asociaţii profesionale în provincia în care locuiţi care pot oferi informaţii.

Mai multe informaţii …

Alte surse de informaţii sunt:

 • departamentele provinciale pentru educaţie;
 • consiliile şcolare;
 • universităţile şi colegiile;
 • asociaţiile profesionale;
 • organizaţiile pentru imigranţi.

2 Responses to “Educaţia”

 1. mioara Says:

  Daca fetita mea a studiat in limba germana, ar putea sa continue in Canada la o scoala cu preadare in limba germana?

 2. admin Says:

  draga mioara,
  comunitatile mai numeroase au scoli in limba lor. exista scoli in limba germana.
  gasesti info aici:
  http://www.ualberta.ca/~german/KVDS/
  http://www.germanschoollondon.com/

Parerea ta conteaza