Găsirea unei locuinţe

Închirierea unei locuinţe

Mulţi canadieni locuiesc cu chirie şi la fel fac şi noii veniţi, cel puţin pentru primii câţiva ani. Apartamentele şi casele de închiriat sunt de obicei listate în paginile de mică publicitate ale ziarelor. O altă posibilitate este să vă plimbaţi prin zona în care v-ar place să locuiţi şi să vedeţi dacă sunt anunţuri postate pe clădiri sau în imediata apropiere. Nu vă opriţi la prima ofertă, vedeţi şi alte oferte, pentru că preţurile pot să difere considerabil. Unele locuinţe pot fi închiriate lunar, dar pentru majoritatea trebuie să semnaţi un contract de închirieire pe un an. Acesta este un act oficial între proprietar şi chiriaş. Citiţi-l cu atenţie pentru a fi siguri că înţelegeţi exact ce este inclus în chiria pe care o veţi plăti.

De exemplu, veţi avea de plătit pentru încălzire sau aceste costuri sunt incluse în chirie? În Canada este foarte frig iarna şi încălzirea locuinţei poate costa mult. Este permis să aveţi animale în casă? Veţi avea frigiderul şi aragazul incluse? Trebuie să plătiţi taxe locale? S-ar putea să trebuiască să depuneţi o garanţie (cum ar fi chiria pe o lună) pentru a putea închiria locuinţa pe care o doriţi. Citiţi, deci, cu atenţie contractul înainte de a-l semna.

Ar trebui să vă faceţi şi o asigurare care să acopere costurile pentru înlocuirea bunurilor din locuinţă. O idee bună este să cereţi informaţii despre închirierea unei locuinţe de la cineva din comunitate sau de la o organizaţie care oferă servicii pentru imigranţi. Ei vă pot explica şi termenii legali folosiţi în contractele de închiriere.

Reţineţi: Evitaţi să semnaţi un contract de închiriere dacă plănuiţi să vă mutaţi din nou în timp scurt.

Drepturile chiriaşilor

Atât chiriaşii cât şi proprietarii au drepturi legale. Există legi care protejează chiriaşii împotriva unor creşteri nejustificate ale chiriei şi împotriva evacuării din apartament. Aveţi dreptul să locuiţi oriunde doriţi. Carta Canadiană a Drepturilor şi Libertăţilor (Canadian Charter of Rights and Freedoms) şi legile provinciale interzic discriminarea pe bază de culoare, religie, sex, vârstă sau handicap. Aveţi însă şi obligaţii. Este important să menţineţi locuinţa închiriată în aceeaşi stare în care aţi găsit-o. Dacă aveţi nevoie de ajutor sau informaţii suplimentare puteţi suna la instituţia provincială sau locală care se ocupă cu probleme de închirieri (uneori această instituţie este numită Rental Board ) sau puteţi consulta Reglementarile Provinciale pentru Proprietari şi Chiriaşi (Landlord and Tenant Regulations). Veţi putea găsi numerele de telefon listate în paginile albastre ale cărţii de telefon. Puteţi de asemenea să cereţi ajutor sau informaţii de la cei din comunitate.

Cumpărarea unei locuinţe

Cumpărarea unei locuinţe este un pas important şi este bine să aşteptaţi să aveţi o situaţie stabilă înainte de a face acest pas. Majoritatea locuinţelor sunt vândute prin intermediul agenţilor imibiliari, deşi mai sunt şi proprietari care îşi vând locuinţa singuri. Puteţi vedea semnul “For Sale” postat în faţa unei case şi puteţi, de asemenea, să citiţi anunţurile din secţiunea de mică publicitate din ziarele locale.

Când cumpăraţi o locuinţă este important să reţineţi că sunt multe aşa numite costuri ascunse. Acestea pot include comisionul agentului imobiliar, taxa pentru avocat, notar, impozitul anual pe proprietate, asigurarea locuinţei, alte diverse taxe, precum şi costuri pentru întreţinerea locuinţei (căldură, electricitate, apă, canalizare, etc.). Asiguraţi-vă că ştiţi exact cât vor fi aceste costuri înainte de a cumpăra.

Căldura şi electricitatea

Indiferent dacă locuiţi cu chirie sau aveţi propria locuinţă, va trebui să apelaţi la câteva servicii de bază, cum ar fi căldura şi electricitatea (hydro). În Canada, unele locuinţe sunt încăzite cu combustibil, altele cu ulei şi altele electric. Există, de obicei, una sau două companii mari care oferă aceste servicii în zonă şi puteţi găsi aceste companii listate în cartea de telefon, ediţia “Pagini galbene”. Căutaţi la secţiunile “Gas”, “Heating Companies”, “Oils / Fuel” sau “Hydro-Electric”.

Instalarea unui post telefonic

Veţi dori să aveţi telefonul instalat repede pentru a putea să beneficiaţi de comfortul de a contacta de acasă diferite persoane şi servicii de care aveţi nevoie. Compania Bell Canada este cea care oferă servicii telefonice în aproape toată Canada, oricum puteţi găsi într-o carte de telefon numele companiei care operează în zona unde locuiţi. Numărul Serviciului pentru Relaţii cu Clienţii (Customer Service) trebuie să se afle în primele pagini ale cărţii de telefon. De obicei, compania telefonică locală are şi centre deschise în mall-uri. Puteţi merge la unul din aceste centre pentru a solicita instalarea postului telefonic. Puteţi să închiriaţi un aparat telefonic de la companie şi să plătiţi lunar pentru el sau puteţi să cumpăraţi unul.

Costul convorbirilor locale este inclus în abonamentul lunar (care se adaugă la costul pentru închiriat aparatul telefonic). Convorbirile interurbane şi internaţionale se plătesc separat şi pot fi destul de scumpe. Multe companii telefonice oferă planuri speciale care pot reduce costurile acestor convorbiri. Există şi cartele telefonice care pot fi folosite pentru a suna oriunde şi de la orice telefon şi care sunt un mijloc eficient de reducere a costurilor
convorbirilor interurbane şi internaţionale.

Reţineţi: Canada este o ţară foarte mare ca suprafaţă, aşa că şi atunci când sunaţi în aceeaşi provincie sau oraş convorbirea poate fi interurbană.

Mobilarea locuinţei

Veţi avea nevoie de mobilă şi aparate de uz casnic. Puteţi să le cumpăraţi noi şi pe toate odată, dar pot fi costisitoare, sau să aşteptaţi perioadele de reduceri de preţuri la magazine şi să le cumpăraţi tot noi, dar pe rând. Puteţi, de asemenea, să cumpăraţi mobilă sau aparate de uz casnic folosite. Mulţi canadieni fac acest lucru. Găsiţi anunţuri în ziare în secţiunea de mică publicitate. Puteţi să mergeţi şi la magazinele care vând mobilă şi alte articole folosite sau să urmăriţi când au loc aşa numitele “rummage sales” sau “garage sales”. Mai multe informaţii se pot afla de organizaţiile care oferă servicii pentru imigranţi, de la cei din comunitate sau de la biserici.

Mai multe informaţii …

Probabil una din cele mai bune surse de informaţii este organizaţia care oferă servicii pentru imigranţi în zona în care locuiţi. De asemenea, puteţi consulta departamentul provincial sau local pentru probleme de locuinţe pe care îl găsiţi listat în paginile albastre ale cărţii de telefon. Poate exista şi un număr de telefon central pentru informaţii.

Canada Mortgage and Housing Corporation (CMHC) are o broşură gratuită numită “Homebuying, Step by Step” şi administrează şi un centru de informaţii (Canada Housing Information Centre) pentru toată Canada. Numărul de telefon al CMHC este 1–800–668–2642, iar adresa de Internet este http://www.cmhc-schl.gc.ca.

Există un program asigurare pentru împrumut (First Home Loan Insurance Program) pentru cei care cumpără o locuinţă pentru prima dată. Acest program este derulat prin Corporaţia Canadiană pentru Împrumuturi şi Locuinţe (Canada Mortgage and Housing Corporation) şi vă permite să cumpăraţi plătind un avans mai mic. Taxa care se plăteşte pentru Corporaţie este inclusă în împrumut sub forma unei rate procentuale.

One Response to “Găsirea unei locuinţe”

  1. Loredana Says:

    Cred ca merita sa incercam. Pentru a face viata copiilor nostri mai buna. In Moldova viata e grea.

Parerea ta conteaza