Învăţarea limbii engleze sau franceze

Există două limbi oficiale în Canada – engleza şi franceza. Aproape oricine din Canada vorbeşte cel puţin una din aceste limbi şi milioane de canadieni le vorbesc pe amândouă. Există comunităţi anglofone şi francofone în fiecare provincie şi teritoriu. Engleza este limba majorităţii în toată Canada, cu excepţia provinciei Quebec unde limba oficială este franceza. Franceza este vorbită în multe comunităţi din alte provincii, în special în New Brunswick, Ontario şi Manitoba. New Brunswick este oficial o provincie bilingvă.

Una din cele mai importante deprinderi pe care trebuie să o aveţi pentru a vă putea adapta în Canada este săvorbiţi engleza sau franceza. Odată ce aţi învăţat una sau ambele limbi, vă va fi mult mai uşor să găsiţi de lucru, să înţelegeţi Canada şi să comunicaţi cu copiii dumneavoastră care vor fi ocupaţi cu învăţarea limbii engleze sau franceze la şcoală. Veţi avea nevoie să ştiţi engleză sau franceză pentru a obţine cetăţenia canadiană. Există multe cursuri de limbă disponibile şi multe din ele sunt gratuite.

Uneori aceste cursuri sunt numite ESL pentru English as a Second Language sau FSL pentru French as a Second Language. Programul LINC (Language Instruction for Newcomers to Canada) Guvernul Canadei, în colaborare cu guvernele provinciale, consiliile şcolare şi organizaţiile care oferă servicii pentru imgranţi, oferă cursuri gratuite de limbă pentru adulţii rezidenţi permanenţi. În majoritatea provinciilor, numele programului este LINC (în franceză programul se numeşte CLIC – Cours de langue pour les immigrants au Canada). Programul LINC poate să stabilească şi nivelul dumneavoastră de engleză sau franceză pentru a stabili ce curs de pregtire vă este cel mai bun. LINC oferă cursuri în regim full-time şi part-time, pentru a veni în întâmpinarea nevoilor dumneavoastră. Majoritatea centrelor LINC pot să vă îndrume spre alte cursuri non-LINC din zona în care locuiţi, iar unele centre oferă şi supraveghere gratuită pentru copii în timp ce vă aflaţi la ore.

Reţineţi: Cursurile de limbă sunt disponibile pentru toţi adulţii din familia dumneavoastră şi nu doar pentru persoanele care caută de lucru.

Mai multe informaţii …

Pentru a afla unde se ţin cursuri LINC în zona dumneavoastră, veţi găsi o listă cu Centrele de evaluare LINC în broşura “Language Training” de la sfârşitul acestui ghid. Puteţi, de asemena, să contactaţi o organizaţie locală pentru imigranţi. Ei vă vor îndruma către un Centru de evaluare LINC, care apoi vă va îndruma către o organizaţie care oferă cursuri LINC. Puteţi să şi telefonaţi la una din şcolile din zonă pentru a afla despre cursurile care se ţin în comunitatea dumneavoastră.

Majoritatea universităţilor şi colegiilor oferă şi ele cursuri de limbă, ca şi unele şcoli private de limbă sau organizaţii comunitare. Întrebaţi de taxe, aceste cursuri putând să nu fie gratuite.

Parerea ta conteaza