Legea Canadiană

Canada este guvernată de un sistem organizat de legi. Aceste legi sunt create de guverne care sunt alese liber de către populaţie. Legea în Canada se aplică tuturor, inclusiv poliţiei, politicienilor şi membrilor guvernului.

Principalul rol al legilor este de a oferi ordine în societate, de a oferi un mod paşnic rezolvare a disputelor şi de a exprima valorile şi principiile societăţii canadiene. Toată lumea în Canada, cetăţean sau rezident permanent, are acces în mod egal la sistemul judiciar.

Poliţia

Rolul poliţiei este de a păstra siguranţa printre oameni şi de a asigura respectarea legilor. Puteţi cere ajutorul poliţiei în orice situaţie – în caz de accident, în caz de furt, dacă aţi fost victima unui act de violenţă, dacă aţi fost martor la o crimă, etc.

În Canada există poliţie la nivel de provincie şi Royal Canadian Mounted Police, care asigură respectarea legilor federale. Nu ezitaţi să sunaţi la 911 sau 0 pentru a contacta poliţia locală în caz de urgenţă.

Dacă din anumite motive sunteţi interogat sau arestat de poliţie, nu vă opuneţi. Reţineţi, în Canada sunteţi considerat nevinovat până la dovada contrarie. Comunicaţi cât se poate de clar şi uitaţi-vă direct la ofiţer. Fiţi gata să arătaţi un act de identitate. Dacă sunteţi luat în custodie aveţi dreptul să ştiţi motivul şi dreptul la un avocat şi un translator. Legea canadiană condamnă încercarea de a oferi bani, cadouri sau alte servicii pentru un tratament special.

Servicii legale

Dacă aveţi nevoie de un avocat care să vă apere drepturile în proces, puteţi să angajaţi unul, plătind o taxă. Puteţi beneficia de un avocat şi fără a plăti sau puteţi obţine “ajutor legal”, în funcţie de venitul dumnevaostră.

Veţi găsi numerele de telefon pentru “ajutor legal” în broşura “Key Information Sources”, aflată la sfârşitul acestui ghid. O organizaţie de ajutorare a imigranţilor poate să vă dea informaţii de unde şi cum să obţineţi aceste servicii legale.

Drepturile copiilor

Părinţii au datoria de a oferi copiilor tot ceea ce au nevoie până la vârsta de 16 ani. Este ilegal în Canada să abuzaţi copiii, fie fizic, psihologic sau sexual. Orice formă de abuz este o crimă. Un abuz poate fi lovirea care să lase urme, orice fel de contact sexual, terorizarea, umilirea sau neglijarea copiilor. Poliţia, doctorii, profesorii sau asistenţa socială vor lua măsuri dacă vor considera copiii ca fiind abuzaţi. În unele situaţii, copiii pot fi luaţi de la părinţi. Unele practici religioase nu sunt premise în Canada, ca de exemplu mutilarea genitală a femeilor.

Drepturile femeilor

În Canada, femeile şi bărbaţii sunt egali. Au aceleaşi drepturi, aşa cum este stipulat în Canadian Charter of Rights and Freedoms. Discriminarea şi violenţa faţă de femei sunt împotriva legii. Femeile care sunt abuzate de soţii lor pot căuta ajutor pentru ele şi copiii lor în centrele comunitare de ajutorare.

În Canada există organizaţii care promovează şi protejează drepurile femeilor, iar unele dintre acestea ajută în mod special femeile imigrante. Agenţia locală pentru servicii de ajutorare a imigranţilor vă poate oferi numele acestor asociaţii. Informaţii despre drepturi legale şi centre de ajutorare pot fi găsite în cartea de telefon sub numele de “Distress Centres”, “Child abuse” sau “Sexual Assault”.

Violenţa în familie

Violenţa faţă de orice persoană – femeie, bărbat sau copil – este împotriva legii în Canada. Nimeni nu are dreptul de a lovi sau de a ameninţa alte persoane sau de a le forţa în activităţi sexuale. Legea se aplică indiferent de persoanele în cauză – soţ / soţie, partener, prieten / prietenă, părinte sau altă rudă.

Dacă dumneavostră sau copiii dumneavoastră sunteţi abuzaţi , sunaţi la 911 sau numărul local de urgenţă. Veţi fi sprijiniţi să obţineţi ajutor medical sau să găsiţi un loc sigur unde să puteţi locui. Adăposturi de urgenţă, consiliere şi sfaturi sunt disponibile pentru cei agresaţi. Asociaţii ca “Rape Crisis” şi “Sexual Assault Support” sunt listate în primele pagini ale cărţii de telefon. În multe oraşe există şi linii telefonice pentru consiliere disponibile 24 de ore / zi.

Multe centre comunitare oferă ajutor pentru parteneri abuzivi care caută sprijin, pentru familii care doresc să rămână împreună şi pentru copii.

Drepturile bătrânilor

O persoană este considerată senior dacă are vârsta de 65 de ani sau mai mult. Dacă sunteţi senior, puteţi beneficia de anumite înlesniri din partea guvernului, cum ar fi Old Age Security Pension (OAS) şi Guaranteed Income Supplement (GIS). Pentru a vă califica, trebuie să întruniţi anumite condiţii de domiciliu. Puteţi fi de asemenea eligibil pentru beneficii de vârstă din ţara de origine. Unele provincii suplimentează acest plan şi oferă extra beneficii, cum ar fi planuri pentru medicamentele pe bază de reţetă.

Pentru informaţii, sunaţi la 1–800–277–9914. Dacă aveţi o deficienţă de auz sau vorbire şi folosiţi un dispozitiv TDD / TTY, vă rugăm să sunaţi la 1–800–255–4786. Numărul de telefon pentru cei care doresc serviciul în franceză este 1–800–277–9915.Multe companii oferă rate speciale pentru seniori, sau locuri speciale unde persoanele în vârstă pot fi servite mai confortabil.

Parerea ta conteaza