Moneda canadiană

Moneda naţională este dolarul canadian. Sunt 100 de cenţi la un dolar. Monedele aflate în circulaţie sunt: 1 cent (penny), 5 cenţi (nickel), 10 cenţi (dime), 25 de cenţi (quarter), 1 dolar (loonie) şi 2 dolari (toonie). Cele mai folosite bancnote sunt: $ 5, $ 10, $ 20 şi $ 50. Există în circulaţie şi bancnota $ 100. Este bine să aveţi la dumneavoastră ceva bani canadieni atunci când intraţi în Canada. Dacă nu aveţi, va trebui să schimbaţi în dolari canadieni o parte din banii pe care îi posedaţi imediat ce ajungeţi în Canada.

Cele mai multe aeroporturi au birouri de schimb valutar. Oricum, încercaţi să nu schimbaţi prea mult, aveţi în vedere că ratele de schimb sunt mai avantajoase la bănci decât la birourile de schimb din aeroporturi.

Cumpărături

În primele zile aveţi nevoie de câteva lucruri, cum ar fi mâncare şi poate ceva haine. Magazinele din Canada pot fi organizate diferit faţă de ceea ce ştiţi din alte ţări. Majoritatea magazinelor din Canada au casierii (cashiers) centrale unde plătiţi pentru cumpărături, dar ele pot fi greu de localizat. Magazinele alimentare au de obicei casieriile aliniate la intrarea în magazin şi veniţi cu cumpărăturile la casă, staţi la rând şi plătiţi. Magazinele universale, care vând o varietate mare de produse, au de obicei acelaşi sistem. Alte magazine au casieriile plasate în diferite locuri şi plătiţi la cea mai apropiată.

Păstraţi chitanţa pe care o primiţi, aceasta fiind dovada că aţi plătit.

Multe magazine din Canada au cărucioare metalice în care puteţi pune produsele pe care le cumpăraţi pentru a le transporta la casierie. În multe cazuri magazinele sunt grupate în mall-uri sau zone comerciale, aşa că puteţi face toate cumpărăturile într-un singur loc. Ţineţi minte că fiecare magazin are casieriile proprii unde trebuie să plătiţi pentru ceea ce cumpăraţi din magazinul respectiv.

În multe locuri veţi găsi pieţe în aer liber, unde puteţi cumpăra fructe şi legume proaspete de la fermierii locali. Aici plătiţi direct la cel de la care cumpăraţi.

In magazine restul se da pina la cent (foarte rar se intimpla sa va ceara monezi pt. ca de obicei au ei pt. a da rest). In baruri sau restaurante se lasa bacsis de obicei cam 10% din consumatie. Cu bancnotele mari ($100 / $50) e foarte probabil sa aveti probleme (nu le iau) in mult magazine mici sau benzinarii. Cea mai raspindita e bancnota de $20.

Afară din oraş

Pentru călătorii în afara oraşului puteţi folosi autobuze, trenuri şi avioane. Agenţiile de turism, companiile aeriene şi firmele de transport vă stau la dispoziţie. Pentru informaţii referitoare la mersul trenurilor, contactaţi Via Rail. Numerele de telefon sunt listate în cartea de telefon, ediţia “Pagini galbene”.

• Aveţi bani canadieni?
• Păstraţi documentele de identitate într-un loc sigur?
• Aveţi documente de identitate asupra dumneavoastră?

Parerea ta conteaza