Obiceiuri și tradiții de Paște

Decorarea ouălor de Paște

Deşi cu ocazia Paştelui toţi credincioşii din lume sărbătoresc Învierea Domnului, acest eveniment religios de mare importanță se îmbină cu o serie de tradiţii care nu-şi au originile în obiceiurile bisericeşti.

În așteptarea acestei sărbători, magazinele și străzile canadiene sunt inundate cu diferite obiecte și decorațiuni specifice: iepurași, ouă decorate și ouă decorative, crinii albi sau mugurii de salcie.

În Canada, decorarea ouălelor de Paște este în general o activitate care îi privește pe copii la școală sau acasă. Considerat un simbol al noii vieți și un simbol al renașterii, ouăle decorate, de ciocolată, sau sub formă de lumânări reprezintă cel mai sugestiv dar al sezonului.

În mai multe religii, dar și în cultura popoarelor antice, ouăle erau considerate sacre și erau incluse în ceremoniile religioase sau în ritualurile închinate zeilor, atât în Egipt cât și în Orient. Templele din Egipt erau decorate cu ouă vopsite, iar oul era  considerat a fi un simbol al vieții, al regenerării ei, un adevărat dar al zeilor.

Vânătoarea de ouă

În Canada, membrii comunității organizează și vânători de ouă, cel mai frecvent în parcuri. Participanții, care de obicei sunt copiii însotiți de un adult, primesc un coșuleț în care trebuie să adune cât mai multe dintre ouăle ascunse în locul în care se desfăsoară vânătoarea.

Aceste vânători de ouă au loc și în Marea Britanie, Germania, Elvetia, Statele Unite, Malaiezia, Australia, Brazilia, India si Filipine, unde părinții ascund ouăle și dulciurile pentru a fi găsite de copii lor.

Crinul, simbol al Paștelui

Crinul este floarea-simbol al sărbătorilor de Paște. Încă din cele mai vechi timpuri crinul a fost venerat de către popoarele păgâne. În multe civilizații antice, crinul era un simbol sfânt asociat cu organele reproductive. Nu era însă un simbol feminin, ci unul masculin.

Lumânările de Paște

Lumânările de Paște sunt și ele un simbol împrumutat de la popoarele pagane. Unii arheologi consideră că lumânările sunt direct legate de obiceiurile păgâne de aprindere a rugurilor. Această tradiție a fost păstrată foarte multă vreme și se practica tocmai în această perioadă a anului, simbolizând renașterea Zeului Soarelui.

Parerea ta conteaza