Paștele în Canada

Sărbătorirea Paștilor

Paștele reprezintă una dintre cele mai mari și mult-așteptate sărbători ale anului pentru canadieni. În acest an, cetățenii Canadei cinstesc Vinerea Mare în 18 aprilie, recunoscută ca sărbătoare legală în toate regiunile țării. Duminica și Lunea Paștelui, zile considerate a fi deosebit de importante și ele, vor fi sărbătorite în acest an pe 20 aprilie, respectiv pe 21 aprilie.

Datorită numărului mare de imigranți, Canada formează un mozaic de religii. Participarea canadienilor de religie islamică aduce cu sine un sentiment de solidaritate și de unitate.

Majoritatea canadienilor sunt de religie creștină și sărbătoresc Învierea lui Iisus Hristos în aceeași zi și în același fel ca și Statele Unite ale Americii sau alte state vestice. Creștinii canadieni ortodocși urmează obiceiurile tradiției ortodoxe, ținând post și mergând la slujbele care se țin în Săptămâna Mare și la slujba de Înviere.

Oamenii vad sărbătoarea ca pe o ocazie de a se reîntâlni cu cei dragi, de a se elibera de grijile cotidiene și de a lăsa răsfățați. Jocuri distractive și concursuri sunt organizate de numeroase comunități, pe lângă susținerea slujbelor de la biserică.

Good Friday

Vinerea Mare sau Good Friday este sărbătoarea religioasă și legală de o importanță deosebită pentru această comunitate. Vinerea dinaintea Paștelui reprezintă ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit. În toate regiunile Canadei, exceptând Quebec-ul, această zi este recunoscută de lege ca fiind sărbătoare națională.

Considerata o zi de doliu si rugaciune, Vinerea Mare este o zi destinată doliului și rugăciunii, crestinii o celebreaza mergand la biserica, iar unii dintre catolici postesc. Crucile, statuele religioase si icoanele sunt uneori imbracate in bucati de panza neagra sau violet pentru a indica doliul. Locuințele credincioșilor trebuie să păstreze un ton sobru, astfel că florile și obiectele strălucitoare nu-și au locul în casă în această perioadă.

Spre deosebire de alte țări, în Canada, Vinerea Mare este declarată sărbătoare națională și prin urmare, zi liberă. În consecință, majoritatea firmelor, instituțiilor guvernamentale, școlilor și băncilor sunt închise. Transportul in comun este de asemenea restrictionat, in unele zone rurale se poate, chiar, ca aceasta sa nu circule deloc.

Duminica Paștelui

Canadienii preferă să serbeze Învierea lui Iisus Hristos, care are loc după echinocțiul de primăvară, alături de familie. Dimineața, credincioșii merg la biserică, după care toate rudele se întâlnesc și iau masa împreună. Cei care aleg să-și petreacă Duminica Paștelui în familie, organizează concursuri de ornat ouă, sau vânători de ouă vopsite, la care micuții familiei participă cu deosebită plăcere, fiind o activitate foarte populară în Canada de Paște.

În ajunul Duminicii Paștelui, în biserici se aprind lumânări, dar simbolul acestei sărbători rămâne oul vopsit, care nu poate lipsi de la masa de Paște. Oul are și o semnificație religioasă: reprezintă renașterea naturii și promisiunea unei vieți noi.

Lunea Paștelui

Lunea Paștelui comemorează Învierea lui Iisus Hristos. Cum, pentru cea mai mare parte a canadienilor, și lunea este zi de sărbătoare, deci zi liberă, Lunea Paștelui este sărbătorită în aer liber. Locuitorilor Canadei le place să iasă din casă în această zi, să-și viziteze rudele și prietenii apropiați. Această tradiție a fost asimilată de la emigranții din Anglia, Țara Galilor, Irlanda și Australia, care au păstrat obiceiul și după ce s-au mutat și stabilit în Canada.

In Quebec, este alegerea angajatorului daca Lunea Paștelui este sau nu o zi liberă, iar în teritoriile de nord este considerată, prin lege, o sărbătoare plătită.

 

Parerea ta conteaza