Paștile în Canada

Sărbătorirea Paștilor

Datorită numărului mare de imigranți, Canada este un mozaic de religii. Paștile în Canada sunt un exemplu foarte bun despre modul în care o sărbătoare poate uni oameni de diferite credințe și naționalități.

Mai mult, participarea canadienilor de religie islamică sau iudaică aduce cu sine un sentiment de solidaritate și de unitate, care înlătură clauze de religie.

Majoritatea canadienilor sunt de religie creștină și sărbătoresc Învierea lui Iisus Hristos în aceeași zi și în același fel ca și Statele Unite ale Americii sau alte state vestice.

Crestinii canadieni ortodocsi urmează obiceiurile tradiției ortodoxe, ținând post și mergând la slujbele care se țin în Săptămâna Mare. În zonele franceze, Paștele poartă denumirea de Paques.

Vinerea Mare

Spre deosebire de alte țări, în Canada, Vinerea Mare este declarată sărbătoare națională și prin urmare, zi liberă. În consecință, majoritatea firmelor, instituțiilor guvernamentale, școlilor și băncilor sunt închise.

Anumite organizații continuă să sărbătorească și lunea, prima zi dupa Paști, dar majoritatea canadienilor se întorc la lucru. Magazinele sunt deschise în această zi, dar birourile guvernamentale, școlile și biblotecile rămân în continuare deschise. Dacă doriți să vizitați în această perioadă, intresați-vă din timp de orarul de sărbători al obiectivelor turistice și al atracțiilor vizate.

Duminica de Paști

Canadienii petrec această zi în diferite moduri: unii merg la slujba care se ține la biserică, alții aleg să petreacă toata ziua în familie. Unii aleg să pornească o vânătoare de ouă, o activitate foarte populară în Canada de Paște.

Obiceiuri de Paște

Dintre cele mai cunoscute obiceiuri amintim: decorațiunile specifice devenite simboluri și anume: iepurașii, ouăle decorate și cele decorative, crinii albi sau mugurii de salcie și masa în familie în duminica de Paște.

În așteptarea acestei sărbători, magazinele și străzile canadiene sunt inundate cu diferite obiecte și decorațiuni specifice. De asemenea, obiectivele turistice sunt iluminate și decorate cu lumini viu colorate.

Un alt element specific acestei sărbători îl reprezintă ouăle și activitățile de decorare a acestora, realizate de obicei de copii. Considerat un simbol al noii vieți și un simbol al renașterii, ouăle decorate, de ciocolată, sub formă de lumânări reprezintă cel mai sugestiv dar al sezonului.

În Canada, se organizează și vânători de ouă, cel mai frecvent în parcuri. Participanții –  de obicei copii însotiți de un adult, primesc un coșuleț în care trebuie să adune cât mai multe dintre ouăle ascunse în locul în care se desfăsoară vânătoarea.

4 Responses to “Paștile în Canada”

 1. Dodo Says:

  Ma bucur ca pot sa primesc asemenea informatii,si ca toata lumea se bucura de aceasta importanta sarbatoare .Hristos a Inviat

 2. Marin Baluta Says:

  in afara de tara mea Canada este o a doua tara pe care o iubesc.Va doresc un paste fericit la intreaga echipa.

 3. Rodica Sut Says:

  totul este perfect in Canada

 4. OLGUTZA Says:

  Un articol interesant si imbucurator pentru un suflet de crestin.Ma bucur enorm sa aflu ca oamenii postesc si merg la biserica. Dumnezeu sa ne ajute pe toti ca sa facem voia LUI.
  Hristos a INVIAT!

Parerea ta conteaza