Serviciile medicale

Obţinerea card-ului de asigurare medicală (Health Insurance Card) Canada are unul din cele mai bune programe de asigurare medicală din lume. Asigurarea medicală înseamnă că nu trebuie să plătiţi direct pentru cele mai multe din serviciile medicale.

Acestea sunt plătite prin taxele pe care dumneavoastră le plătiţi. Când beneficiaţi de aceste servicii trebuie să prezentaţi card-ul de asigurare medicală, numit aici Health Insurance Card.

Asigurarea medicală este un serviciu naţional, dar fiecare provincie are un program propriu. Pot exista anumite diferenţe de la o provincie la alta în ceea ce priveşte eligibilitatea. În unele provincii veţi avea de plătit o taxă lunară pentru asigurarea medicală. Este important să aplicaţi pentru obţinerea card-ului de asigurare medicală cât de repede posibil.

Veţi primi card-ul din provincia în care locuiţi. Puteţi obţine formulare pentru aplicaţie de la un cabinet medical, spital, farmacie sau de la o organizaţie pentru imigranţi. Puteţi obţine formulare şi de la Ministerul Sănătăţii (Ministry of Health) din provincia în care locuiţi (consultaţi paginile albastre ale cărţii de telefon). Va trebui să prezentaţi documente de identitate cum ar fi certificatul de naştere, paşaportul sau actul de rezidenţă permanentă (IMM 1000).

Rezidenţii permanenţi din British Columbia, Ontario, Quebec şi New Brunswick trebuie să aştepte 3 luni de la data intrării în Canada până când obţin Health Insurance Card. În acest timp trebuie să aplicaţi pentru o asigurare medicală temporară oferită de una din companiile particulare de asigurări (aceste companii sunt listate în cartea de telefon, ediţia “Pagini galbene”, secţiunea “Insurance”). Asigurările medicale de tip privat pot fi folosite şi pentru serviciile medicale care nu sunt acoperite de planul guvernamental de asigurare (de exemplu, îngrijirea dinţilor sau folosirea camerelor private în spitale). Unele companii (ca şi angajatori) oferă planuri de asigurare medicală în completarea planului guvernamental, contra unei taxe lunare dedusă din salariu. În majoritatea provinciilor, asigurarea medicală de stat nu acoperă costurile legate de medicamente, îngrijirea dinţilor, servicii de ambulanţă şi ochelari de vedere.

Refugiaţii sau cei care solicită statutul de refugiat în provinciile în care există perioada de aşteptare de 3 luni, pot beneficia de servicii medicale de bază şi de urgenţă. Costul acestor servicii este acoperit prin Programul Federal “Interim”.

Reţineţi: Fiecare membru al familiei dumneavoastră are nevoie de propriul Health Insurance Card. Trebuie să aveţi acest card asupra dumneavoastră de fiecare dată când mergeţi la doctor sau la spital. Card-ul poate fi folosit doar de titular. Dacă îl daţi altei persoane pentru a se folosi de el puteţi pierde beneficiile la care aveţi dreptul, puteţi fi acţionaţi în justiţie sau chiar deportaţi din Canada.

Găsirea medicilor şi a clinicilor medicale

Majoritatea canadienilor au medic de familie şi medic stomatolog. Rugaţi o organizaţie care oferă servicii pentru imigranţi sau pe cineva cunoscut să vă recomande un medic. Puteţi de asemenea să consultaţi cartea de telefon, ediţia “Pagini galbene”, secţiunile “Physicians and Surgeons” sau “Dentists”.
În Canada există multe clinici medicale care oferă servicii medicale variate fără a fi necesară programare
prealabilă. Acestea sunt listate în cartea de telefon, ediţia “Pagini galbene”, secţiunile “Clinics” sau “Clinics-Medical”.

Serviciul de urgenţă

În caz de urgenţă medicală, mergeţi repede la Serviciul de Urgenţă de la cel mai apropiat spital sau sunaţi la numărul de urgenţă 911.

Dacă aveţi probleme serioase de sănătate ca diabet, tensiune arterială mărită sau alergii la medicamente, întrebaţi medicul de familie sau spitalul despre etichetele sau brăţările pe care le puteţi purta permanent (ele indică problemele pe care le aveţi şi pot fi de ajutor în caz de urgenţă).

Parerea ta conteaza