Taxele

Rezidenţii canadieni pot beneficia de programe care au fost plătite din taxele şi contribuţiile din salarii. Aceste programe includ asistenţă socială pentru cei care au diverse nevoi; asigurarea de angajare pentru lucrătorii care şi-au pierdut slujbele; compensări pentru cei accidentaţi la locul de muncă; pensii de vârstă pentru cei peste 65 de ani.

Taxa pe venit

Canadienii plătesc o multitudine de taxe. Taxele pe venit sunt folosite de guverne pentru a asigura servicii cum ar fi drumuri, şcoli şi sănătate. Toţi rezidenţii canadieni sunt subiect al taxei pe venit. În fiecare an trebuie să trimiteţi un formular Income Tax and Benefit Return pentru a arăta guvernului câţi bani aţi câştigat şi cât aţi plătit taxe. Taxele sunt deduse automat din cele mai multe venituri pe care le obţineţi. Dacă aţi plătit prea mult, veţi primi înapoi o parte din bani. Dacă aţi plătit prea puţin, va trebui să plătiţi o diferenţă.

Completarea unui formular de income tax este foarte importantă. Va trebui să completaţi unul în fiecare an pentru a putea primi diverse beneficii guvernamentale, cum ar fi Canada Child Tax Benefit. Puteţi obţine formularele pentru federal income tax de la orice birou Canada Customs and Revenue Agency. Canada Customs and Revenue Agency are mai multe publicaţii pentru noii veniţi care vă vor fi de ajutor. Sunaţi la 1–800–959–2221 sau vizitaţi site-ul http://www.ccra-adrc.gc.ca. Există şi voluntari care vă pot ajuta să completaţi formularele pentru taxe, în cadrul programului Community Volunteer Income Tax Program. Acesta este un serviciu gratuit. Termenul limită pentru completarea formularelor pentru taxe este data de 30 aprilie a fiecărui an. Reţineţi, dacă locuiţi în Quebec pe parcursul unui an, trebuie să completaţi separat un formular provincial pentru taxe.

Alte taxe

De câte ori cumpăraţi ceva, o taxă pe bunuri şi servicii (GST – Goods and Services Tax) va fi adaugată la preţ. Aceasta include orice cumpărături, de la ciorapi la o casă nouă. Trebuie să plătiţi şi o taxă provincială (PST – Provincial Sales Tax) care variază de la o provincie la alta. Dacă aveţi propria casă, veţi plăti şi taxe pe proprietate şi şcoală. Pentru mai multe informaţii despre taxe, contactaţi consiliul şcolar sau guvernul municipal.

Mai multe informaţii …

Contactaţi:

  • Canada Customs and Revenue Agency,
  • Ministerul Taxelor provincial (Ministry of Revenue), sau
  • Consiliile locale şcolare, toate fiind listate în cartea de telefon.

Parerea ta conteaza