Toamna în Canada

Temperaturi de toamnă

Temperaturile de toamnă din Canada variază destul de mult în funcție de zonă, dar, ca idee generală, trebuie să stiți că toamna nu este nici pe departe atât de rece în Canada pe cât v-ați temut. Dimpotrivă, lunile septembrie si octombrie sunt de obicei foarte frumoase, cu zile răcoroase, dar însorite (asa-numita “vară indiană”, specifică continentului nord-american). Abia în noiembrie temperaturile încep să scadă semnificativ.

Astfel, în luna septembrie, în zona Vancouver temperaturile medii sunt cuprinse în intervalul 10-18 grade Celsius, în Totonto ele se situează între 9 si 21 de grade Celsius, iar în Montreal, între 9 si 20 de grade Celsius.

Luna octombrie vine cu o scădere moderată a temperaturilor, care sunt în continuare foarte comfortabile. Astfel, în zona orasului Vancouver, în luna octombrie, temperaturile medii sunt cuprinse în intervalul 6-14 grade Celsius, în zona Toronto ele se situează între 4 si 14 grade Celsius, iar Montreal este la fel de plăcut, cu temperature cuprinse între 3 si 14 grade Celsius.

Ultima lună de toamnă vine, evident, cu o răcire ceva mai accentuate a vremii. Astfel, în Vancouver, temperaturile medii sunt, în general, între 3 si 9 grade Celsius, în Toronto ele se încadează în intervalul 0-7 grade Celsius, iar în zona Montreal ele sunt, de obicei, cuprinse între -1 si 5 grade Celsius. Evident, este vorba despre temperaturile medii, asa că se înregistează frecvent temperature mai joase sau mai înalte decât cele detaliate mai sus.

Activități de toamnă

Pentru mulți canadieni, toamna este anotimpul ideal pentru a petrece mai mult timp în aer liber, deoarece temperaturile sunt comfortabile, si atmosfera de afară este mai plăcută decât în lunile de vară, călduroase si umede. Pescuitul, vânătoarea si drumețiile sunt doar câteva din distracțiile  de toamnă preferate ale canadienilor.

Pescuitul este unul dintre sporturile preferate ale canadienilor, si ei continua să îl practice si în sezonul recem nu doar primavera si vara. De altfel, toamna este momentul când se poate pescui somon, asa că nu e de mirare că mulți canadieni aleg acest moment pentru a iesi la pescuit în zonele în care somonul se înmulțeste. De asemenea, toamna este sezonul ideal pentru pescuitul la păstrăv.

Vânătoarea este, de asemenea, o activitate de toamnă larg răspândită în Canada, datorită abundenței de specii sălbatice întâlnite aici. Pentru a vâna în Canada este nevoie să vă înregistrați la una dintre asociațiile de vânătoare existente în această țară. Toamna se vândează, de obicei, căprioară, elan si caribou, dar si numeroase specii de păsări. Pentru cei cu adevărat aventurosi, există si variant participării la vânătoare de ursi.

Culorile  toamnei canadiene

Unul dintre cele mai spectaculoase fenomene naturale ale toamnei canadiene este coloritul frunzelor din păduri si parcuri. O mulțime de oameni îsi programează concediile tocmai în această perioadă, si vizitează pădurile si rezervațiile naturale imense din Canada, pentru a se bucura de explozia feerică de culori oferită de frunzele toamnei.

Una dintre caracteristicile climatice ale continentului nord-american, în special zona nord-estică a acestuia, sunt toamnele lungi si foarte frumoase. De obicei, în această zonă, verile sunt umede si călduroase, în tip ce lunile septembrie si octombrie sunt plăcute, cu vreme uscată si călduță, permițând maturizarea recoltelor.

Băstinasii de pe continental nord-american contau pe această vreme pentru a-si culege toate recoltele si pentru a se pregăti de iarnă, de unde si denumirea de “vară indiană” primită de aceste toamne lungi si frumoase. Un alt rezultat al acestor toamne este îngălbenirea si înrosirea treptată a frunzelor, ducând la o simfonie absolut explozivă de culori, care durează săptămâni la rând.

Pentru a admira frunzisul de toamnă al pădurilor canadiene, cele mai recomandate trasee sunt cele din Rocky Mountains (Alberta), Alonquin Park (Ontario), Niagara Parkway (Ontario) sau canionul Agawa, tot în Ontario.

Debutul anului scolar si universitar

La fel ca aproape peste tot în lume, toamna înseamnă, si în Canada, începutul unui nou an scolar si universitar. În Canada, studiile obligatorii încep de la vârste cuprinse între 4 si 6 ani, în funcție de provincie.  Scoala este obligatorie până la 16 ani în majoritatea provinciilor, si până la 18 ani (sau până la finalizarea a 12 clase) în New Brunswick si Ontario.

Finanțarea scolilor si univesităților de stat provine din mai multe surse, începând cu nivelul federal si continuând cu cel regional si local. Educația începe de obicei cu grădinița, care în British Columbia si Ontario este disponibilă de la nivelul de “junior kindergarten” (echivalat cu România, ar însemna grupa mică). În restul de provincii canadiene, junior kindergarten fie nu este obligatoriu, fie nu este disponibil.

Scoala elementară începe de obicei de la sase ani, desi în provinciile unde grădinița este obligatorie copiii trebuie înscrisi la o formă de învățămân instituționalizat chiar de la patru ani. Scoala elementară include clasele I-VI, continuată cu gimnaziul, cuprinzând clasele VII si VIII. După gimnaziu, urmează liceul, care în cele mai multe provincii durează patru ani. Elevii canadieni au opțiunea de a urma un an suplimentar de liceu, care să îi pregătească mai bine pentru accesul la facultate. În ce priveste studiile universitare, în Canada există o rețea foarte bine pusă la punct de universități de de stat, dar si particulare. Există, de asemenea, opțiunea scolilor vocaționale, care pregătesc elevul pentru o meserie practică.

Festivaluri si sărbători de toamnă în Canada

Okanagan Wine Festival are loc în una dintre cele mai cunoscute zone viticole ale Canadei, Okanagan Valley. Podgoriile din această zonă organizează evenimente pe parcursul întregului an, dar, asa cum este si firesc, cele mai multe si mai interesante dintre ele au loc toamna, în lunile septembrie si octombrie, după recoltarea strugurilor.

La acest festival participă numeroase podgorii diferite, care oferă experiența degustării produselor specifice fiecăreia. Festivalul nu se reduce numai la vin, ci implică de asemenea degustări de feluri de mâncare sofisticate, potrivite fiecărui vin în parte.

În lunile septembrie si octombrie au loc, zi de zi, numeroase evenimente. Astfel, cei doritori pot participa la degustări de vin, la picnicuri, la cine cu diferite specificuri naționale Iitalian, franțuzesc, etc.), pot să participe la fabricarea propriu-zisă a vinului si asa mai departe. În cadrul acestui festival sunt scoase foarte mult în evidență produsele locale si organice. Pentru mai multe detalii, puteți vizita pagina următoare:

http://www.thewinefestivals.com/

Oktoberfest, un festival de inspirație bavareză, organizat de urmasii germanilor care au emigrat în Canada are loc anual, la începutul lunii octombrie,  în orasul Kitchener, Ontario. Pe lângă numeroasele varietăți de bere si de cârnați pe care le puteți găsi la festival, sunt organizate numeroase alte evenimente distractive pentru întreaga familie, cum ar fi concursul de polka sau micul dejun pentru familii.

Canada este țara unde numeroase tradiții se întâlnesc. Fondată de emigranți englezi si francezi, dar bucurându-se si de aportul altor națiuni (germanii fiind doar unul dintre ele) Canada este locul perfect unde să te bucuri de tradițiile specifice multor țări europene, dar si de tradiții preluate de la populațiile native de pe continental nord-american.

Oktoberfest este exemplificarea clară a modului uimitor în care tradiții dintre cele mai diverse se întâlnesc pe pământ canadian, creând un melanj vibrant, plin de viață si de culoare. Un Oktoberfest la fel de vesel ca cel original, din Bavaria, aduce fiecărui participant zâmbetul pe buze, cu siguranță. Mai multe detalii despre acest festival găsiți aici: http://www.oktoberfest.ca/

Canadian Thanksgiving

Aaceastă sărbătoare de familie de sorginte nord-americană are loc, în Canada, în a doua zi de luni din luna octombrie., spre deosebire de Statele Unite, unde sărbătoarea are loc în ce-a de patra zi de joi din luna noiembrie. În Canada, respectiva zi de luni în care se celebrează Thanksgiving este zi liberă pentru elevi, studenți si marea majoritate a angajatilor.  Excepții de la această regulă se mai întâlnesc doar în provinciile francofone.

Weekendul prelungit de Ziua Recunostinței este momentul în care familiile se întâlnesc pentru a petrece timp împreună si pentru o cină care trebuie neapărat să conțină curcan, suncă canadiană si o tradițională plăcintă sărată în straturi, conținând carne tocată si dovleac.  plăcintă cu dovleac. Pentru a fi sută la sută canadiene, si curcanul, dar si sunca servite la masa de Ziua Recunostinței trebuie să fie glazurate cu sirop de arțar (o combinație delicioasă, chiar dacă sună un pic ciudat pentru unii dintre noi). Deasemenea, dintre felurile tradiționale face parte si un sos de friptură care conține merisoare si sirop de arțar, plăcinte dulci cu umplutură de dovleac si de măr si chiar carne de bizon.

Ziua recunostinței în Canada mai este marcată de diverse parăzi si de evenimente sportive. Desi propriu-zis Thanksgiving este celebrat lunea, cina festivă se organizează de obicei cu o seară înainte, adică duminica. Mai multe detalii, aici:

http://gocanada.about.com/od/canadatravelplanner/a/thanksgiving.htm

Pumpkinfest, sau, altfel spus, festivalul dovlecilor, are loc anual, în luna octombrie, în Prince Edward County. Acest festival celebrează toamna si recolta prin intermediul a numeroase evenimente, inclusive al unui concurs în urma căruia va fi găsit cel mai mare dovleac. Este un festival ideal pentru întreaga familie, incluzând parăzi, concursuri, jocuri si degustări de mâncare.

Acest festival nu este unul foarte vechi – a început să fie organizat în 1997 – în schimb este unul extreme de popular în înteaga Canada, si în special în provincial Prince Edward. Ideea organizării festivalului i-a venit unui cunscut cultivator de dovleci, pe nume Bill Greer, după ce a reusit să cultive un dovleac urias, de aproximativ 500 de kg.

Asa că, în 1997, Bill Greer a distribuit semințe tuturor celor doritori, iar în toamna acelui an a avut loc prima ediție a Pumpkinfest si prima competiție pentru cel mai mare dovleac. De atunci, an de an, festivalul atrage zeci de cultivator si mii de participanți, care vin să se bucure de rețele pe bază de dovleac si de numeroasele evenimente distractive organizate în cadrul festivalului.

Mai multe detalii, aici:

http://www.pec.on.ca/pumpkinfest/

Rețete canadiene de toamnă

Plăcintă cu mere si afine

Acest desert simplu, dar extraordinar de gustos, ese perfect pentru serile răcoroase de toamnă, alături de o cană de ceai sau de lapte cald.  Pentru o tavă de plăcintă aveți nevoie de: 1,5 kg mere curățate si tăiate felii, 250 de grame de affine proaspete sau congelate, 75 de grame de zahăr cu care se vor îndulci fructele si o lingură de amidon. Pentru blatul de biscuit e nevoie de 250 de grame de făină, 60 de grame de zahăr, o linguriță de praf de copt, o linguriță bicarbonat de amoniu si 60 de grame de unt. De asemenea, se mai pregăteste un sirop pentru blatul de biscuit, din 150 ml lapte, două linguri de unt, două linguri de zahăr si o lingură de scorțisoară.

Fructele se amestecă cu zahărul si cu amidonul si se pun într-o tavă de cuptor unsă cu foarte puțin unt. Ingredientele pentru blatul de bzcuite se mixează într-un bol, apoi aluatul obținut de distribuie peste fructe. Nu e nevoie să întindeți o foaie, pur si simplu asezați bucăți de aluat peste fructe. La final, amestecați ingredientele de sirop, fierbeți-le un pic pe foc, apoi turnați peste aluatul de biscuit. Puneți totul la foc iute, în cuptorul încins, pentru aproximativ 40 de minute.

Supă de vită cu varză

Pentru această supă delicioasă si sățioasă ai nevoie de 350 de grame de carne de vită, câteva linguri de ulei, 750 ml de supă de vită (preparată în casă sau cumpărată de la magazin), o varză, două cepe, trei morcovi, câțiva căței de usturoi, un ardei, câteva tije de țelină, 250 de ml de orez gata fiert, 200 de ml de suc de rosii, precum si de condimente: sare, piper, mărar verde, cimbru uscat, busuioc uscat.

Puneți supa de vită la foc, adăugați carnea tăiată în cubulețe mici, precum si ceapa, ardeiul, usturoiul si morcovul tocate. Lăsați la fiert aproximativ 45 de minute, după care adăugați cele câteva linguri de ulei, tihele de țelină tăiate, varza toccata si sucul de rosii. Mai fierbeți încă 20-30 de minute. La final, stingeți focul, adăugați orezul fiert si condimentele.

Salată de sfeclă rosie

O salată de toamnă foarte hrănitoare si în acelasi timp foarte gustoasă. Pentru această salată aveți nevoie de câteva rădăcini de sfeclă rosie (aproximativ un kilogram), 30 ml ulei de măsline, 30 ml oțet de vin rosu, o linguriță de sare, o linguriță de zahăr si un pic de piper.

Sfecla rosie se spală, se curăță si se pune la copt, în cuptor, într-o tavp acoperită cu capac sau cu folie de aluminiu. Între timp, se prepară dressingul pentru salată, amestecând uleiul cu oetul, sare, piper si zahăr. După ce sfecla s-a copt complet, se lasă puțin la răcit, apoi se taie în cubulețe. Se amestecă cu dressingul, apoi se pune la frigider înainte de a fi servită, pentru cel puțin câteva ore.

Inel de dovleac cu sirop de arțar

Iată o rețetă sută la sută canadiană, care vă va încânta cu aromele ei bogate. Pentru inelele de dovleac aveți nevoie de o jumătate de kilogram de dovleac pentru plăcintă gata copt, 250 de grame de făină, 80 de grame de unt, 100 de grame de zahăr, două ouă, 60 de grame de sirop de arțar, o lg praf de copt, plus arome: vanilie, nucsoară, scorțisoară, cuisoare. Amestecați făina cu praful de copt, cu aromele si cu un praf de sare. Frecați untul cu zahărul si ouăle în mixer, apoi adăugați dovleacul copt si siropul de arțar. În compoziția de unt si ouă adăugați amestecul de făină cu arome. Turnați compoziția într-o tavă de chec tip “inel”, cu fundul detasabil, si coaceți la foc mediu timp de 45-50 de minute, până când este bine făcut în partea de mijloc.

Între timp, preparați o glazură din două linguri de smântână, două linguri de sirop de arțar, o lingură de zeamă de lămâie si o lingură de zahăr. Fierbeți compoziția pe foc până se îngroasă si turnați glazura fierbnte peste prăjitura încă caldă. Lăsați la răcit vreme de câteva ore.

Cele mai vizitate destinații

The Cabot Trail, Nova Scotia

Acest superb traseu, situate în provincia estică Nova Scotia, se perindă în jurul Capului Breton Island. Traseul oferă, spre admirație, nu doar privelistea superbă a oceanului si a primelor valuri agitate ale toamnei, dar si coloritul superb al pădurilor, unde frunzele prind nuanțe din cele mai suprinzătoare, de la galben pal la rosu închis. Acest drum este considerat unul dintre cele mai pitoresti si spectaculoase drumuri din lume, măsurând aproape 300 de kilometri. Zona de coastă împădurită pe care acest drum o traversează este înfrumusețată de o serie de mici orăsele tradiționale, de pescari, unde vă puteți opri pentru a mânca din specialitățile locului si pentru a vă odihni peste noapte.  Anotimpul recomandat pentru a parcurge acest drum este septembrie-octombrie.

Rocky Mountains, Alberta

Împăduriți si spectaculosi, Rocky Mountains din Alberta sunt o destinație preferată de canadieni în lunile spetembrie si octombrie. Desi vremea este relative răcoroasă în aceste luni, este totusi suficient de plăcut pentru a petrece mult timp în aer liber.

Aerul curat si limpede al toamnei fac ca peisajele superbe de munce, cerul albastru si pădurile să fie mult mai impresionante decât vara. În această zonă există mai multe parcuri naționale, unde vă puteți bucura de toată frumusețea naturii nepoluate, neafectate de mâna omului. Există si numeroase tururi organizate si conduse de ghizi profesionisti, iar cazarea se face în locații ecologice, care nu aduc atingere naturii aproape virgine a locului. Cei pasionați de viața sălbatică vor putea să admire animalele păsările în habitatul lor natural.

Nu trebuie însă să vă îngrijorați că zona este doar pentru excursionisti cu experiență sau doar pentru cei care agreează excursiile cu cortul. Nu veți fi lipsiți de confort sau de mâncare delicioasă pe parcursul vacanței din Rocky Mountains. În zonă există numeroase hanuri si resorturi unde vă veți simți răsfățați să vă puteți bucura de toate facilitățile turismului modern.

The Rideau Canal, Ontario

The Rideau Canal leagă orasele Ottawa, din Ontario, situat pe râul Ottawa, si Kingston, tot din provincial Ontario, situat pe malul lacului Ontario. Canalul a fost inaugurat în 1832 si face parte din rețeaua siturilor istorice protejate de UNESCO. Lunile septembrie si octombrie sunt perfecte pentru a vizita zona si pentru a naviga pe acest canal, deoarece vremea este de obicei foarte bună si evitați căldura excesivă si umiditatea de pe perioada verii.

Cei 200 de kilometric ai acestui canal înglobează cursurile râurilor Rideau si Cataraqui, dar si canale navigavile construite de mâna omului. Traseul este unul extrem de pitoresc, cu numeroase orăsele si sate tradiționale, hanuri si restaurant cu mâncare si băurturi specific zonei, dar si peisaje care îți taie răsuflarea.

Cei interesați de navigație au ocazia să-si satisfacă pe deplin pasiunea: canalu este închis traficului commercial, fiind folosit doar în scopuri de agrement, astfel că o mare varietate de bărci, salupe si alte tipuri de ambarcațiuni pot fi închiriate pentru a vizita întregul Canal Rideau.

Insula Prințul Eduard

Această provincie canadiană încântă nu doar prin peisajele superbe, ci si prin modul de viață tradițional prezervat de-a lungul anilor. Cu numeroase sate tipice de pescari, hanuri si restaurante cu mâncare delicioasă, sosele spectaculoase care urmează linia coastei si păduri întinse, Prince Edward Island este o destinație perfecta pet imp de toamnă.

Datorită influenței curenților marini, clima este destul de moderată, ceea ce înseamnă că sezonul de toamnă este foarte lung si propice pentru excursiile în aer liber.

Există numeroase activități pe care le puteți face pe insula, de la drumeții până la plimbări cu bicicleta si motocicleta, pescuit, navigație, dar si vizitarea siturilor cu semnificație istorică. Plajele sunt de asemenea foarte frumoase, ceea ce înseamnă că veți putea admira fiecare răsărit si apus de soare dintr-un loc romantic si intim. Aici are loc în fiecare an un festival al aromelor toamnei, care cuprinde numeroase evenimente culinare, legate de tradiția pescărească, maritime, a locului.

Parerea ta conteaza