Tradiții canadiene de iarnă

Canada este o țară culturală diversificată, populația ei fiind formată atât din nativii canadieni cât și din diferitele popoare emigrante. Există mai multe simboluri ale Crăcinului în Canada care includ imagini ale pruncului Iisus, brazii de Crăciun, sau felicitările. Să nu uităm de vestitul Moș Crăciun care aduce cadouri copiilor cuminți.

Mulți creștini celebrează pe 25 Decembrie nașterea puncului Iisus Hristos. Canadienii de origine franceză, catolici în majoritate, participă la slujba de la miezul nopții care reprezintă momentul central al Crăciunului, iar după slujba de la miezul nopții, familiile sărbătoresc prin petreceri. Cadourile sunt oferite în ziua de Anul Nou.

Pentru canadienii de origine engleză, tradițiile de Crăciun includ friptura de gâscă sau vită și budinca de prune. Casele sunt frumos decorate, și se cântă colinde vechi în această perioadă.

Împodobitul caselor și a bradului de Crăciun

Locuitorii Canadei obișnuiesc încă din cele mai vechi timpuri să își împodobească casele de Crăciun. Oamenii isi decorează casele cu scena nașterii pruncului Iisus, cu Moși Crăciuni de diverse mărimi, reni, decorațiuni luminoase,colorate sau albe, cu  beteală,  oameni de zăpadă gonflabili și sănii decorate cu becuri. An de an se organizează până și concursuri pe tema celei mai frumos împodobite case de Crăciun. Printe alte decorațiuni de Crăciun specific se numără șosetele mari în care se pun cadourile.

Toți canadienii își decorază an de an bradul de Crăciun. Există și o tradiție conform căreia în fiecare an, cel mai mare brad este trimis în Boston, America în semn de mulțumire pentru ajutorul oferit după explozia de la Halifax din 1917. Pomul primit este  instalat și decorat chiar în centrul orașului.

Cadourile și felicitările de Crăciun

Felicitările de Crăciun sunt un trend respectat de multă vreme pe timpul sărbătorilor de iarnă. Canadienii trimit felicitări prin poștă, toate plicurile fiind ștampilate de către Poșta Canadiană cu salutul tradițional al lui Santa Claus “Ho Ho Ho”, dar și felicitări de Anul Nou. În cadrul firmelor colegii își înmânează unii altora felicitări, iar vecinii îți lasă în cutia poștală câte o felicitare tematică când te aștepți mai puțin .

În Canada se practică schimbul de cadouri, numit “gift exchange” atât în școli cât și în cadrul companiilor. Există și un festival numit “Sinck Tuck” celebrat în anumite părți ale Canadei care presupune acest schimb de cadouri.

Canadieni se mândresc cu Moș Crăciun și susțin că țara lor este casa lui Moș Crăciun. Atât copiii, cât și adulții îl așteaptă pe Moș Crăciun în Ajunul Crăciunului. Unii deschid în ajun doar cadourile din ciorăpei, restul cadourilor de sub brad fiind deschise în dimineața de Crăciun.

Cum decembrie este luna cadourilor dar și a da celui care are mai puțin decît tine, magazinele, firmele, angajații, elevii din Canada toți pun umăr de la umăr și adună bani, jucării, haine, mâncare pentru cei nevoiași, care apoi sunt donate celor care au nevoie de acest ajutor.

Masa de Crăciun

Masa de Crăciun este pregătită diferit în povinciile canadiene. Pentru masa de Crăciun, canadienii  consumă mari cantități de mâncare și băuturi diferite, de la gâscă friptă, friptura de vita cu budinca de prune sau friptură de curcan cu legume sau cartofi, cel mai important preparat fiind plăcinta cu carne, La Tourtiere. De Craciun, canadienii servesc și o supă traditională. De asemenea, de Crăciun sunt servite deserturi diferite  sau produse de patiserie precum budincă de orez cu migdale, budinca de prune, prăjitură de ciocolată Yule Log sau diverse fructe.

În British Columbia, tradiționalul curcan de Crăciun este asezonat cu somon, pe când în Quebec, canadienii mănâncă placintă cu carne de porc și chiftele.

Crăciunul pentru comunitatea românească din Canada

În comunitatea românească Crăciunul este sărbătorit ca acasă. Familiile de români se adună în seara de ajun în jurul meselor încărcate cu bunătăți specific românești de unde nu lipsesc jumările, șunca, salata de boeuf, zacusca, salata de vinete, fripturile, sarmalele, ciorba de perișoare, cozonacii pufoși, țuica, pălinca și vinul românesc.

În cadrul familiilor mixte, Crăciunul se sărbătorește puțin diferit în funcție de preferințele fiecărei familii, dar în general sunt îmbinate tradiții atât canadiene cât și românești.

În ziua de Crăciun mulți români participă la slujba de Crăciun, la Sfânta liturghie, în una din bisericile românești, după care se adună la casele lor sărbătorind Crăciunul cu multă voie bună.

Parerea ta conteaza