De unde provin tradiţiile și obiceiurile de Paşte

Deşi cu ocazia Paştelui toţi credincioşii din lume sărbătoresc Învierea Domnului, acest eveniment religios de mare importanță pentru toate cultele creștine se îmbină cu o serie de tradiţii care nu-şi au originile în textele Bibliei şi nici în obiceiurile bisericeşti.

Pâinici cu cruce

În fapt, aceste tradiţii cunoscute şi practicate în întreaga lume îşi au rădăcinile în cutume păgâne. De exemplu, cu ocazia sărbătorilor de Paște canadienii obișnuiesc să pregătească pâinici în crusta cărora se crestează o cruce.

Deși mulți dintre cei care păstrează acest obicei cred că este vorba despte simbolul religios al crucii pe care a fost răstignit Iisus Hristos, se spune că, de fapt, acest obicei a fost moștenit de la saxoni. Aceștia aveau obiceiul de a sacrifica un bou în cinstea Zeiței Fertiliății, în fiecare an, în preajma Paștelui. Coarnele animalului au devenit un simbol al acestui ospăț tradițional, iar forma lor era crestată în aluatul pâinii care se servea la masă.

Iepurașul și ouăle

Simbolurile zeiței nordice Ostara erau iepurele și oul, ambele reprezentând fertilitatea. De aici provin cele două simboluri ale sărbătorilor de Paște. Vopsirea ouălor era totodată o parte a ritualurilor practicate de către babilonieni.

În mai multe religii, dar și în cultura popoarelor antice, ouăle erau considerate sacre și erau incluse în ceremoniile religioase sau în ritualurile închinate zeilor, atât în Egipt cât și în Orient. Templele din Egipt erau decorate cu ouă vopsite, iar oul era  considerat a fi un simbol al vieții, al regenerării ei, un adevărat dar al zeilor către toți oamenii care îi cinsteau.

Crinul, simbol al Paștelui

Crinul, floarea-simbol al acestor sărbători de Paște, a fost încă din vechi timpuri venerat de către popoarele păgâne. În multe civilizații antice, crinul era un simbol sfânt asociat cu organele reproductive. Nu era însă un simbol feminin, cum ar fi de așteptat, cu unul masculin.

Lumânările și aprinderea rugurilor

Lumânările de Paște sunt și ele un simbol împrumutat de la popoarele păgâne din cele mai vechi timpuri. Unii arheologi consideră că lumânările sunt direct legate de obiceiurile păgâne de aprindere a rugurilor. Această tradiție a fost păstrată foarte multă vreme și se practica tocmai în această perioadă a anului, simbolizând renașterea Zeului Soarelui.

Parerea ta conteaza