Traditii de sarbatori in Canada

In acest articol, va prezentam cateva din traditiile de sarbatori din Canada.

Boxing Day in Toronto
Este o sarbatoare in Canada, pe 26 decembrie, prima zi dupa Craciun cand tot intra la reducere, devening cea mai buna zin din an pentru a cumpra electronice, mobile, haine, accesorii si jucarii. Cele mai mari reduceri se gasesc la magazinele de renume.

Reducerile sunt organizate pentru a lichida stocul inainte de iventar. Numele acestei zile provine de la o traditie din Anglia in care stapanii unei gospodarii le dadeau angajatilor lor cadouri imapchetate in cutii. Un lucru e sigur, numele vine de la cutii de depozitare(“storage box” in engleza), nu de la sportul cu accelasi nume.

De Boxing day, bancile, scolile si institutiile publice sunt inchise, iar mijloacele de transport in comun functioneaza dupa orarul de sarbatori. Magazinele, mallurile si shopping park-urile in schimb sunt pline – trebuie sa ajungeti devreme sa profitati de cele mai bune oferte. Boxing day e ziua ce mare pentru cumparaturi in Canada.


Luminile din Canada

Orasele mari de-a lungul tarii sunt reunite prin traditia anuala “Christmas Lights Across Canada” – sau Lumini de Craciun de-a lungul tarii . In Capitala Canadiei, peisajul de iarna straluceste cu peste 300,000 lumini multicolorare iarna. Luminile sunt pornite toate in accelasi moment: 6:55 in prima joi din Decembrie si raman pana in ianuarie.

Programul “Lumini de Craciun” a fost lansat prima oara in 1985 pentru a lumina regiune Ottawa iarna. La inceput, doar Parliament Hill era luminat, dar de-a lungul anilor programul s-a extins la 60 de locatii in Ottawa. Dup ace au fost incluse alte capitale teritoriale, programul a devenit “Lumini de Craciun in Canada”, fiind incluse pana la 14 orase mari, devenind o adevarata traditie canadiana.


Decoratiuni de Craciun
ca sosetele mari in care se pun cadourile sau buchetul de crengi verzi cu lumanari, mere si nuci se regasesc in traditiile canadiene de sarbatori.

In trecut, in aceste sosete mari se puneau cadourile de Craciun si un om de turta dulce, iar buchetul decorativ din crengi verzi cu lumanari, mere si nuci se atarna deasupra usii. Desi reprezenta lumina dupa solstitiul de iarna, barbatii tineri foloseau aceasta oportunitate sa fure un sarut de la orice tanara domnisoara singura care statea sub acest buchet. Asa a primit buchetul numele de “kissing ball”. In timp a fost inlocuita cu vascul, dar traditia a ramas.

Pe langa acestea, canadienilor le plac si scenele care descriu povestea nasterii Domnului. Cunoscute si sub numele de “crèches”, acestea sunt iesle cu figurine – de obicei din plastic care ii reprezinta pe Sfanta Maria, Iosif, cei trei magi si pruncul Iisus.


Spectacolele si targurile de artizanat
Cautati cadouri si decoratii unicate, facute de mana in Toronto? Spectacolul cu vanzare “One of a kind” (“Unicat”) e cel mai cunoscut, dar sunt multe alte targuri unde puteti vedea si cumpara produsele realizate de mestesugari si artisti artizanali.

Incepand din noiembrie si pe toata durata lunii decembrie, creatii unice facute de artisti locali canadieni sunt disponibile intr-o varietate mai mare decat de obicei si la preturi foarte bune. Puteti sa va luati obiecte si pentru alte cadouripe care trebuie sa le dati de-a lungul anului sau sa va rasfatati pe dumneavoasta. Vedeti aici lista complete a targurilor.


Pomul de Craciun
E o traditie care a fost adusa in Canada de emigrantii germani in 1781. Acum toti canadienii decoraza brad de Craciun, iar in Noua Scotie cresc cei mai frumosi brazi. Exista si o traditie in aceasta parte a tarii: in fiecare an, cel mai mare brad este trimis in Boston, America in semn de multumire pentru ajutorul oferit dupa explozia de la Halifax din 1917.

Cei din Boston primesc in fiecare an pomul, pe care il instaleaza si il decoreaza in centrul orasului.

Tags: , , ,

5 Responses to “Traditii de sarbatori in Canada”

 1. Mirea Laurentiu Says:

  Sint lucruri extrem de interesante pe care ar trebui sa le cunostem despre altii pentru ca numai infelul acesta ne putem apropia. Din necunoastere si o gresita interpretare oamenii se feresc unii de altii nemaipunind la socoteala ca pot uneori pune mina pe fel de fel de obiecte contondente pentru a se apara in fata unei agresiuni de cele mai multe ori inexistente. Sarbatorile si obiceiurile de craciun seamana in general cu cele europene dat fiind faptul ca poporul canadian este la urma urmei urmasul unor popoare europene cu bogate traditii. Imi place Canada pentru ca o consider o tara linistita intr-un fel care in Romania a disparut de mult in urma adoptarii unui capitalism cu totul si cu totul strain de principiile sanatoase ale celui adevarat.

 2. Posteanu Says:

  Minunat !

 3. Buca Stelian Vasile Says:

  Este frumos si la ei ca si la noi.Dar din fericire la ei cine munceste si este corect isi faureste un viitor sigur.

 4. darea Says:

  este o informatie interasanta si utila pentru noi

 5. doina costea Says:

  craciun eu am invatat de mica ce este craciunul m-am nascut si am crescut in orasele bucovinei unde se traieste asa ca pe timpuri in case din birne de lemn de brad a carei fatada se face dupa un timp de ani eu numai am vazut birnele apoi se acopera cu sipci de lemn si peste ele mortar acoperisul cu sindrila si tabla casele acestea tin vreo 300 d ani spun asta pentru ca casele strabunicai mai sint si astazi construite pe o fundatie unde este beciul din bolovani de riu craciun noi copiii ne dadeam pe craca bradului se rupe ea pina la urma si eu m-am dat cu craca un verisor de-al meu a avut ghinionul sa se rupa la el craca a fost dus de urgenta si-a rupt mina in cadere brazii nostrii sint tare frumosi mai frumosi decit moliziii care cresc chiar in apa in fiecare an cind veneam in vacanta ma duceam repede sa vad cum arata piriul cum ii este albia brazii au ramurile lungi avem in preajma noastra paduri seculare cind intram intr-o padure de asta aveam impresia ca intru intr-o biserica e drept te poti rataci usor nu creste un fir de iarba e numai cetina e foarte buna uscata se aprinde usor de asta i-au foc padurile cam atit craciun

Parerea ta conteaza