Unde ma stabilesc? Halifax, Nova Scotia

Descriere generală

Capitala regiunii Nova Scotia, Halifax s-a plasat in 2012 pe locul 4 in topul celor mai bune zone si orase pentru locuit din Canada, intr-un sondaj organizat de site-ul Canadian Money Sense. Fondat de guvernul britanic in 1749, orasul in sine a fost dizolvat de guvernul regiunii in 1996 pentru a forma Halifax Regional Munincipality (Munincipalitatea Regionala Halifax) care cuprinde patru mari zone muncipale. Cea mai mare zona rezidentiala din partea atlantica a Canadei, Halifax reprezinta  azi centrul cultural și industrial a regiunii.

Halifax ocupa un rol strategic central pe coasta de Est a provinciei si e unul din cele mai mari porturi maritime din lume. Supranumit si “Warden of the North” (Directorul Nordului) datorita rolului military istoric, Halifax e si un centru regional major pentru economia zonei atlantice a Canadei.

Îți permiți să locuiesti aici?

Conform acestei surse, venitul mediu pentru o familie in Nova Scotia este $47, 100, iar in zona Halifax, acesta creste pana la $58,262, o suma ce depaseste media nationala. Datorita preturilor scazute pentru imobiliare, comparativ mai mici cu cele din Vancouver de exemplu, Halifax e unul din cele mai accesibile orase din Canada, oferind si un standard de viata destul de ridicat.

Regiunea are un numar de programe economice, inclusive returnare de taxe si de credite care incurajeaza cresterea afacerilor mici. Impozitele pe venituri personale sunt stabilite pe categorii de sume si se incradeaza intre 8,79%  pentru $29,950  si 21%  pentru sume peste $150,000. Cele mai importante cheltuieli sunt reprezentate de chirie si interetinere, transport, asigurari si alimente.

Unde ai putea lucra

In mod traditional, economia zonei este foarte mult bazata pe resurse, dar in ultimele decade s-a diversificat. Cele mai productive domenii sunt: productia/domeniul piscicol, turismul, mineritul, agicultura si turismul. De asemenea, educatia este un sector important, in zona fiind nu mai putin de 5 universitati.

Nova Scotia e cel mai mare exportator, la nivel mondial de homari, brazi, gips si fructe de padure.  Valoarea de export pentru domeniul piscicol depaseste $ 1 bilion, iar produsele sint livrate in 90 de tari din jurul lumii. 40% din resursele militare canadiene sunt in Nova Scotia. Economia zonei Halifax este una dintre cele mai puternice din Canada, cu rata somajului mai mica decat in Vancouver, Calgary, Tornoto, Ottawa sau Montreal.

Industria turismului include mai mult de 6500 de afaceri directe si ofera peste 40000 de slujbe, iar pasagerii de croaziera care trec prin portul Halifax anual aduc un venit considerabil regiunii. Sectorul IT este de asemenea reprezentat de peste 500 de companii, cele mai multe din sectorul Life sciences.  Sectorul asigurarilor este preconizat sa creasca in urmatorii 3 ani, iar recent, industria jocurilor s-a dezvoltate mult in zona. Tot in Nova Scotie, sunt gazduite peste 100 de productiii cinematografice in fiecare an, majoritatea realizate de producatori si regizori internationali.

In Nova Scotie, e si sediul producatorului de anvelope Michelin. In continuare, multe companii din lume sunt atrase de aceasta zona, astfel economia si numarul de slujbe vor fi crestere.

Comunitatea românească din Halifax

Comunitatea românească din Halifax este dinamica, bine închegată. Organizează festivaluri cu specific românesc, întâlniri între membrii acesteia, spectacole si piese de teatru cu artisti din țară. 

Parerea ta conteaza