Unde ma stabilesc? Vancouver

Descriere generala Cel mai mare oras din vestul Canadei, Vancouver, este asezat pe coasta Pacificului in provincia British Columbia. Orasul in sine are 640,000 de locuitori, dar zona imprejuratoare, cunoscuta ca si Greater Vancouver, numara peste 2,3 milioane de rezidenti.

Asezarea a fost fondata de temerarii exploratori ai celebrei Hudson’s Bay Company, care au infiintat aici un post pentru comertul cu blanuri in 1827. Primul fort construit pe aceste meleaguri purta numele unuia din directorii companiei: Fort Langley. La cinci ani dupa infiintare deja Fort Langley trimitea in jur de 2.000 de piei de castor. In anii ce au urmat a inceput comercializarea somonului sarat. In 1840 Fort Langley ajunsese cel mai mare exportator de peste pe coasta de vest. Urmatorii ani au vazut o crestere in comert dar si infiintarea primelor ferme in zona.

In 1858 s-a descoperit aur in Fraser River. Aproape peste noapte, 25.000 americani au venit din California sa caute aur. Guvernatorul provinciei a cerut ajutor armatei britanice, pentru a zadarnici eventuale pretentii de anexare din partea Statelor Unite. Militari britanici au venit in zona sa asigure stabilitatea regiunii. S-a construit un nou fort si armata a inceput sa dezvolte reteaua de drumuri.
Cu timpul militarii s-au stabilit in zona. S-au infiintat scoli pentru copiii acestora, o biserica si un spital. A fost infiintat primul ziar, s-a deschis o linie de telegraf, s-a creat serviciul postal permanent si primul traseu regulat de transport.

Nu a fost mult pana localnicii au inceput sa exploateze potentialul enorm al padurilor zonei. Exemplare magnifice de arbori uriasi – aproape de 100 m inaltime! – si fara noduri, taiate de aici, au fost trimise pana in Australia, ori in China. Coloanele Palatului Imperial al Chinei provin din acesti arbori.

Comunitatile au inceput sa se dezvolte in jurul fabricilor de cherestea si pe langa ferme. O data ce zona a devenit capat feroviar, asezarea a fost numita “Vancouver” si incorporata ca oras. In 1886, reteaua feroviara transcontinentala s-a extins pana aici. Acum Vancouver era in acelasi timp Port la Pacific si era accesibil si pe Cale Ferata. Astfel Vancouver a devenit un punct de legatura important in ruta de comert intre Orient, Canada de Est si Europa.

Vancouver se bucura de o clima blanda. In general, lunile de vara sunt insorite, cu temperaturi moderate, dar destul de secetoase. Toamnele si iernile sunt ploioase.

Datorita caracterului distinct si amestecului de etnii, Vancouver este supranumit “Orasul cartierelor” – aici locuiesc oameni care au origini foarte diferite: engleze, scotiene, irlandeze, germane, sud-asiatice, est-europene sau chineze.

De zece ani, orasul este cotat ca unul dintre orasele din lume in care se traieste cel mai bine – iar in ultimii cinci ani s-a clasificat constant intre primele cinci orase cu o calitate ridicata a vietii. Vancouver a fost orasul gazda a numeroase evenimente si conferinte, iar aici s-au tinut Jocurile Olimpice de iarna din 2010.

Costuri importante


Preturile locuintelor in Vancouver sunt mai ridicate decat media nationala canadiana, insa costurile vietii raman mai mici decat in alte orase dezvoltate din America de Nord sau din Europa de Vest. Daca puteti trai comfortabil in alte locuri in Canada cu $1.000 canadieni pe luna, in Vancouver veti avea nevoie de cel putin dublu.
Pretul chiriilor se stabileste in functie de camere – in medie, un apartament cu un dormitor costa intre $700 si $1200 canadieni, iar un apartament cu doua dormitoare costa intre $900 si $1500 canadieni – preturile pentru o garsoniere fiind desigur mai mici. Cand ajungeti in BC, e util sa va faceti asigurare medicala – care va costa in jur de $60 de dolari canadieni pe luna si acopera atat medicamente cat si ingrijirea in caz de urgenta, daca este cazul. Ulterior veti intra in sistemul de asistenta medicala al provinciei. Pentru transport, puteti folosi mijloacele de transport in comun – distantele sunt mari si costurile sunt mai eficiente asa. Costurile se stabilesc in functie de zona si se pot face abonamente.

Unde ai putea lucra

Datorita locatiei sale privilegiate, Vancouver a ajuns unul dintre cele mai mari centre ale economiei Canadiene. Cele mai dezvoltate sectoare sunt: transporturile (maritime si feroviare), turismul, IT, dezvoltarea jocurilor video, biotehnologia, productia forestiera si industria filmului. Port Metro Vancouver este numele dat portului din acest oras, care este cel mai mare din Canada. In timp ce industria forestiera ramane unul din cele mai dezvoltate sectoare in Vancouver, orasul este bine cunoscut ca si un centru urban inconjurat de natura – turismul fiind astfel, un alt sector important.

Studiouri mari de productie din Vancouver si Burnaby au transformat zona metropolitana Vncouver in al treilea cel mai mare centru de productie cinematografica din America de Nord, dupa Los-Angeles si New York, castigandu-i porecla de “Hollywood-ul Nordului”.

Romani in Vancouver

Comunitatea de romani este bine reprezentata in Vancouver, atat online cat si offline. In prezent, in Vancouver sunt mai multe organizatii de romani. Imigrantii noi veniti primesc sprijin din partea comunitatii, iar online veti gasi si sfaturi, experiente sau povesti a celor care au reusit sa emigreze. Pe langa acestea, ei sarbatoresc si ziua Romaniei si organizeaza si concerte de colinde in perioada sarbatorilor.

Incepand cu martie 2011, in Vancouver a fost infiintat un Consulat General al Romaniei – al treilea la momentul de fata in Canada.

Tags: , , ,

10 Responses to “Unde ma stabilesc? Vancouver”

 1. Avasiloaei Stefan Says:

  Buna ziua, informatiile sunt foarte utile si ma gandesc serios sa plec din tara. Aici am lucrat ca administrator IT, intretineam sistemele de calcul la cateva firme mijlocii iar acum lucrez la analist servicii clienti la o firma multinationala. Sunt o persoana foarte serioasa si puctuala, am 34 de ani si sunt din Iasi. Nu stiu care ar fi procedura de a ajunge in Vancouver dar mi-ar place sa incep o viata noua. Daca ma puteti ghida sa incep pasii spre o noua lume as aprecia foarte mult. Va multumesc!

 2. morar anamara crstna Says:

  buna,locuiesc in romania.am vazut imaginile din orasul vancouver si miau placut mult.as dorii sa ajung si eu impreuna cu familia measi sa ne stabilimsi sa lucram in acel oras. eu am 39 de ani si lucrez ca si asistent medical de 10 ani la spitalul de urgente pentru copii. am 2 copii: o fetita de 4 luni si un baiat de 3 ani si 7 luni. sotul meu face in luna martie 40 de ani si are meseria de mecanic utilaje grele terasamente. eu deocam data sunt in maternitate, dar nu se stie cand termin cu maternitatea,daca voi mai avea servici. dorim sa emigram pentru copii, pentru a avea un viitor singur , nu unul ca la alba-neagra, adica azi ai din ce traii, miine mai vedem noi din ce mai traiesti.mias dorii sa ingrijesc persoane invirsta sau copii la domiciliul lor. de spital va scriu sincer ca mam saturat. numam saturat de meserie.meseria o fac din placere, imi place meseria de asistent medical, o fac din placere si din suflet, dar mam saturat de spitalele din rominia. as dori sa-mi raspundeti la ce vam scris pentru ca as mai avea sa va intreb unele lucruri.

 3. Nemteanu Ceistina Says:

  Va rog daca exista joburi in gimnastica vreau sa lucrez in Canada.

 4. Boldianu Says:

  Buna!
  Ma poate lamuri cineva,ce trebuie sa fac pentru a ajunge in Canada?
  Dar ceva concret,nu povesti.

 5. palanga lucica Says:

  Ca si asistenta de farmacie,imi voi gasi de lucru?

 6. Funeral Trucker Says:

  M-ar interesa un job ca truck driver, e visul meu, aș dori mai multe detalii dacă există cineva în branșă cu informații solide. Mulțam!

 7. admin Says:

  Draga BOLDIANU,
  Pasul 1 e sa te informezi. Gasesti toate informatiile ce inseamna sa emigrezi, ce pasi trebuiesc urmati, etc pe http://www.emigrarecanada.ro/emigrare/Emigrare.html. Gasesti si informatii privind integrarea la sosirea in Canada, job-uri, locuinte, timp liber pe http://www.emigrarecanada.ro
  Daca ti se pare interesant, treci la pasul 2.
  Pasul 2 : verifica daca indeplinesti cerintele pentru emigrare. Completeaza testul online http://www.emigrarecanada.ro/emigrare/Testare-Online.html
  Pasul 3: daca esti selectionat, vei fi invitat sa te prezinti la un birou de emigrare pentru a da curs demersurilor pentru obtinerea vizei de emigrare.
  Pasul 4: vei trimite copii dupa actele de identitate, studii, munca, conform instructiunilor care le vei primi
  Pasul 5: autoritatile de imigratie ale Canadei vor verifica actele si admisibilitatea ta in Canada si vor decide asupra cererii.
  Pasul 6: primesti viza de emigrare
  Pasul 7: te sui pe avion si Bon Voyage and Good Luck !

 8. admin Says:

  Asistenta medicala este acoperita prin programul de asistenta medicala administrat de autoritatile Provinciei BC: Medical Services Plan

  From January 1, 2011, to December 31, 2011 monthly rates are $60.50 for one person, $109.00 for a family of two and $121.00 for a family of three or more. Effective January 1, 2012, monthly rates are $64.00 for one person, $116.00 for a family of two and $128.00 for a family of three or more.

 9. admin Says:

  Costul asigurarii medicale este calculat functie de venituri.
  Persoanele cu venit anual sub 22.000 dolari canadieni nu platesc nimic.
  Persoanele cu venit peste 30.000 plateau in 2011, 60 dolari si 50 centi, iar in 2012, platesc 64 dolari.

  In ce priveste medicamentatia, acest aspect este reglementat prin programul administrat de autoritatile provinciei BC Fair PharmaCare.
  Asigurarea pentru programul Fair PharmaCare este calculata la fel, in functie de venit.
  Persoanele cu venituri mici nu platesc nimic. Premium-ul creste in trepte, odata cu venitul, ajungand la max 4% din venitul net.

  Fair PharmaCare coverage is income-based. Families with lower incomes receive more assistance than families with higher incomes.

  PharmaCare uses the net income from your and your spouse’s income tax returns to calculate your family’s level of coverage. Net income equals the amount on Line 236 on your tax returns minus any amounts reported on Line 117 (Universal Child Care Benefit payments) and Line 125 (income from a Registered Disability Savings Plan).

  If your spouse has not filed a separate tax return, PharmaCare may include the Married Amount from Line 303 of your return. They may also refer to GST Credit Application on your Income Tax Return to calculate your spouse’s income.

 10. valentin_b Says:

  salut as vrea si eu parerea celor care au ajuns acolo sa imi spuna cum sau acomodat si ce probleme au intimpinat.

Parerea ta conteaza