Unde să începeţi

Documente de identitate

Documentele oficiale care dovedesc cine sunteţi şi de unde veniţi sunt extrem de importante. Ele pot fi greu de înlocuit. Ne referim la înregistrări medicale, certificate de naştere şi formularele pentru imigrare (IMM 1000). Dacă locuiţi în Quebec, veţi avea un Certficat de Selection du Quebec (CSQ). Aveţi nevoie de aceste documente pentru a putea obţine Numărul de Asigurare Socială (Social Insurance Number) şi Card-ul de Asigurare Medicală (Health Insurance Card) şi pentru a putea aplica pentru alte importante servicii guvernamentale şi beneficii. Deci este foarte important să păstraţi documentele menţionate într-un loc sigur, să nu le împrumutaţi la prieteni şi să nu lăsaţi pe altcineva să le folosească. Puteţi pierde beneficiile la care aveţi dreptul dacă daţi altcuiva card-urile dumneavoastră.

Nu este necesar să purtaţi cu dumneavoastră paşaportul sau viza, dar este important să aveţi în permanenţă asupra dumneavoastră două documente de identitate. Oricare două din următoarele: permisul de conducere, fotocopie după documentul de rezidenţă permanentă (originalul trebuie păstrat într-un loc sigur), Social Insurance Number, Health Insurance Card sau o carte de credit.

Folosirea transportului public

Vă puteţi deplasa relativ uşor în Canada. Majoritatea oraşelor au mijloace de transport urbane cum ar fi autobuze, tramvaie, trenuri, iar oraşele mai mari au şi metrouri. Există numeroase staţii de-a lungul traseelor acestor mijloace de transport. Pentru unele puteţi plăti cash, pentru altele sunt necesare bilete. Dacă nu aveţi bilet trebuie să plătiţi la şofer suma exactă (şoferul nu are posibilitate să dea rest). O altă variantă este abonamentul lunar pentru număr nelimitat de călătorii.

Dacă trebuie să schimbaţi mai multe mijloace de transport de-a lungul unei călătorii, nu trebuie să plătiţi pentru fiecare. Cereţi şoferului un “transfer” sau luaţi un “transfer” din staţia de metrou. Dacă nu sunteţi siguri pe unde trebuie să urcaţi în autobuz sau tramvai, întrebaţi pe cineva sau urmaţi-i pe ceilalţi care urcă. De obicei trebuie să urcaţi pe uşa din faţă şi veţi introduce biletul sau banii pentru călătorie într-un slot sau veţi arăta şoferului abonamentul sau “transferul”.

Când folosesc transportul public, canadienii se aşează la rând în staţie. “Primul venit, primul servit” este un principiu care se respectă în mai toate locurile publice din Canada.

Hărţile cu rutele şi orarele transportului public se pot obţine de obicei de la compania locală de transport. Poate exista şi un număr de telefon pentru informaţii. Aflaţi care este numele companiei locale de transport şi apoi căutaţi-o în paginile albe ale cărţii de telefon.

Unde să staţi

Pentru primele săptămâni sau luni veţi dori, probabil, să găsiţi o locuinţă temporară, timp în care să căutaţi o rezidenţă permanentă. Hotelurile pot fi destul de scumpe, deci veţi dori să închiriaţi o cameră sau un apartament mobilat pentru început.

Pentru a găsi aşa ceva, puteţi căuta în paginile de mică publicitate ale ziarelor locale la rubrica “Apartments or Houses for Rent”. Luaţi legătura şi cu organizaţiile comunitare pentru imigranţi, este posibil să poată să vă ajute.

Parerea ta conteaza