Sunt hotărăt. Vreau să emigrez.
Ce am de făcut ?

Canada are nevoie de imigranţi. Nu toţi candidaţii sunt însă acceptaţi. Se face o selecţie.

Completaţi formularul de selecţie online pe www.emigrarecanada.ro, sau la oricare birou VIA Canada

Vom compara datele dvs cu cerinţele pentru emigrare.

Vă vom convoca la un interviu, dacă îndepliniţi cerinţele.

La interviu, vom verifica informaţiile dvs. Vom solicita ulterior să probaţi aceste informaţii, prin acte. Veţi face o vizită medicală. Vi se va verifica cazierul.

Dacă nu sunt probleme, vi se va elibera viza de emigrare.

Viza vă permite să intraţi în Canada ca imigrant. La sosire, intraţi într-un program de ajutor oferit noilor veniţi. Ajutorul vizează găsirea unei locuinţe, ocuparea unui loc de muncă. Aveţi acces gratuit la şcoală de limbă engleză / franceză.


Introduceti adresa de e-mail pentru a primi noutati si oferte promotionale din partea ViaCanada.

Sistemul de invatamant

 

 

Şcoli şi universităţi

În Canada, sistemul şcolar este administrat de fiecare provincie / teritoriu. Şcolile sunt administrate de comisiile şcolare iar universităţile au propria administrare, astfel încât sistemul de învăţământ poate să varieze puţin de la o provincie la alta.

 

Cea mai mare parte a şcolilor primare şi secundare sunt publice, frecventarea acestora fiind gratuită şi deschisă tuturor. În paralel cu învăţământul public funcţionează reţeaua de învăţământ catolic, precum şi şcoli private.

 

Învăţământul pre-universitar

În funcţie de provincie, învăţământul primar începe la gradiniţă şi continuă până la sfârşitul clasei a şasea sau a opta. Urmează studiile secundare. În unele provincii, se disting studii secundare de ciclul întâi (de la clasa a şaptea la a noua) şi de ciclu doi (de la clasa a zecea la a douăsprăzecea). Elevii trebuie să termine nivelul secundar pentru a fi admişi la universitate sau la colegiu.

Ca şi în România, învăţământul secundar are şi componentă de formare practică, pe meserii.

 

Anul şcolar normal începe la sfârşitul lui august sau la începutul lui septembrie şi se sfârşeşte la mijlocul sau la sfârşitul lui iunie.

În general, noii elevi pot să se înscrie oricând în timpul anului şcolar.

 

Majoritatea şcolilor sunt închise în zilele de sărbătoare naţională. De asemenea, toate şcolile au vacanţă între Ajunul Crăciunului şi ziua de Anul Nou, şi majoritatea ofera o săptămâna de vacanţă în martie. Cea mai lungă vacanţă şcolară durează două luni: iulie şi august.

 

Învăţământul universitar, colegii şi CEGEP.

Universităţile şi colegiile îşi ţin cursurile în mod regulat de la sfârşitul lunii august sau începutul lunii septembrie până în aprilie. Unele cursuri ţin totuşi din ianuarie până în aprilie şi, mai rar, în cursul lunilor de vară. Cursurile universitare nu sunt gratuite; taxele variază în funcţie de provincie.

Pentru a fi admişi la colegiile şi universităţile din Canada, trebuie să susţineţi, dvs sau copiii dvs, după caz, un examen de limbă  - ex. engleza ca limbă străină (TOEFL) sau examenul de limbă franceză administrat de autoritatea de limbă franceză, în Quebec.

Cum va puteţi înscrie copiii la şcoală

 

Puteţi să vă înscrieţi copiii la o şcoală locală sau la biroul consiliului sau al Comisiei şcolare. Pentru acest lucru, trebuie să aveţi la dvs:

  • cardul de rezident permanent;
  • certificatul de naştere;
  • certificatul de vaccinare;
  • carnetele de note anterioare.

Cunoştinţele copiilor dvs vor fi evaluate la materiile limba oficială şi matematică, dacă va fi necesar, şi vor fi înscrişi în clasele care, în opinia autorităţilor şcolare, li se potrivesc cel mai bine.

 

Sfat: Pentru a obţine informaţii despre sistemul de învăţământ canadian, accesaţi site-urile www.directioncanada.gc.ca, http://www.goingtocanada.gc.ca/index.aspx, www.aucc.ca sau www.accc.ca.

 

Sfat: În Canada, învăţământul este oferit în franceză sau în engleză.

Comunităţile numeroase pot totuşi obţine finanţare pentru predarea unor materii în limba maternă (ex. limba română, istoria şi geografia României).

Noutati, evenimente

Pregatire Franceza pt candidatii cu destinatie Provinicia Quebec