Sistemul social-juridic

Viaţa familială şi drepturile familiei

Dreptul canadian consideră căsătoria un acord sau un contract cu caracter juridic, încheiat între un bărbat şi o femeie. Soţii sunt consideraţi parteneri egali. Legile care guvernează căsătoria se aplică tuturor cetăţenilor canadieni şi rezidenţilor permanenţi.

Majoritatea mamelor ocupă un loc de muncă departe de casă şi, în multe familii, cei doi părinţi îşi împart sarcinile asociate cumpărăturilor, pregătirii meselor, menajului şi îngrijirii copiilor.

Soţul sau soţia pot să ceară divorţul. În mod normal, tribunalul acceptă cererea dacă cele două persoane au convenit să pună capăt căsătoriei. Divorţul este, de asemenea, autorizat dacă unul din parteneri a fost victima a cruzimii, adulterului sau a unei nedreptăţi similare.

Multe cupluri necăsătorite locuiesc împreună. În majoritatea provinciilor, persoanele necăsătorite care coabitează un anumit timp sunt considerate parteneri consensuali în sensul legii.

Câteva legi canadiene

Iată câteva legi pe care trebuie să le cunoaşteţi:

  • Este ilegal să conduceţi fără permis de conducere, fără certificat de înmatriculare şi fără dovada de asigurare.
  • Este ilegal să conduceţi după ce aţi consumat alcool.
  • Şoferul şi toţi pasagerii unui autovehicul trebuie să poarte întotdeauna centura de siguranţă.
  • Bebeluşii şi copiii prea mici pentru a purta o centură de siguranţă trebuie să fie asezaţi în scaune care sunt special concepute pentru vârsta şi greutatea lor şi care sunt adecvat instalate în autovehicul.
  • Copiii sub 12 ani nu trebuie să fie lăsaţi singuri acasă şi nu trebuie să li se lase în grijă copiii mai mici decât ei.
  • Este obligatoriu ca toţi copiii intre 6 şi 16 ani să frecventeze şcoala.
  • Este interzis fumatul în cladirile federale, ascensoare, avioanele liniilor aeriene canadiene, autobuze şi vehicule de transport în comun, ca şi în numeroase bănci, magazine, restaurante şi alte locuri publice (unele municipalităţi interzic fumatul în toate clădirile publice).
  • În funcţie de regiunea canadiană în care locuiţi, trebuie să aveţi cel putin 18 sau 19 ani pentru a putea cumpăra sau consuma alcool.
  • Sunt interzise consumul, cumpararea şi vanzarea marijuanei, heroinei, cocainei şi a altor droguri care cauzează dependenţă.
  • Este interzis să vă loviţi partenerul sau copiii, acasă sau în public.
  • Este interzis să faceţi avansuri sau remarci cu caracter sexual unei persoane dacă această persoană se opune.

Relaţia cu autorităţile

E important să ştiţi cum să va comportaţi şi la ce să vă aşteptaţi când vă adresaţi funcţionarilor sau reprezentanţilor autorităţii. Cu excepţia cazurilor în care încălcaţi legea, funcţionarii, care ştiu că sunteţi un nou venit, vă vor scuza pentru faptul că nu ştiţi să vă comportaţi în manieră canadiană.

În Canada, autoritatea unei persoane depinde de postul şi de responsabilităţile sale şi nu de nume, prestigiu, rang social sau sex.

De obicei, funcţionarii vă vor trata politicos, dar impersonal. Aceştia urmează reguli; nu ei le stabilesc. Nu încercaţi niciodată să cumpăraţi serviciile unui funcţionar. A oferi bani sau orice altă formă de corupţie este ilegal şi revoltă pe majoritatea canadienilor.

Rolul poliţiei este să vă servească şi să vă protejeze. Poliţiştii acţionează conform unor regulamente riguroase şi urmează metode bine stabilite.

911: în majoritatea oraşelor şi localităţilor, există un număr de urgenţă care vă permite să sunaţi la poliţie. Sunaţi la acest număr dacă dvs sau altcineva este rănit sau în pericol sau dacă sunteţi martorul unei crime. În majoritatea regiunilor canadiene, numărul de urgenţă este 911. Numerele de urgenţă sunt întotdeauna indicate la începutul cărţii de telefoane.

Ce faceţi dacă un poliţist vă chestionează?

  • Adresaţi-vă cu ?domnul agent? sau ?doamna agent?.
  • Acceptaţi autoritatea agentului; nu încercaţi să argumentaţi.
  • Identificaţi-vă, dacă agentul de poliţie vă cere acest lucru. Dacă sunteţi interpelat la volanul unei maşini, agentul vă va cere probabil să prezentaţi permisul de conducere, dovada asigurării automobilului şi certificatul de înmatriculare.
  • Descrieţi-i agentului ce s-a întâmplat. Nu-i oferiţi o interpretare personală a faptelor.
  • Nu oferiţi niciodată bani unui agent de poliţie. Canadienii nu încearcă să corupă poliţiştii; aceasta constituie o abatere foarte gravă.

Ce faceţi dacă un poliţist vă arestează?

  • Agentul trebuie să se identifice şi să vă arate numărul de înregistrare.
  • Trebuie să vă spună de ce vă arestează şi să vă prezinte drepturile.
  • Trebuie să vă lase să sunaţi un avocat imediat. Dacă nu aveţi un avocat, agentul are obligaţia să vă dea numărul de telefon al asistenţei juridice şi să vă lase să telefonaţi.
  • Nu trebuie să-i daţi alte informaţii, în afară de numele şi adresa dvs, înainte de a vorbi cu un avocat.

Convenţii sociale importante

Multe comportamente sunt guvernate de uzanţa socială şi nu de legi. Anumite tradiţii sunt bine ancorate şi sunt impuse cu politeţe, dar şi cu fermitate. De exemplu:

  • A sta la coadă: De obicei, canadienii se aşează la coadă după principiul primul sosit, primul servit. Vor fi contrariaţi dacă nu vă aşteptaţi rândul.
  • Interdicţia de a fuma în locuinţele private: Majoritatea canadienilor nu fumează. Într-o locuinţă privată, va trebui întotdeauna să cereţi permisiunea înainte de a fuma. Dacă gazdele dvs nu fumează, e posibil să vă ceară să ieşiţi ca să fumaţi.
  • Punctualitatea: Trebuie să fiţi întotdeauna punctuali, fie că este vorba despre şcoală, muncă sau o întâlnire. Persoanele care ajung adesea în întârziere pot să fie date afară de la locul de muncă sau suspendate de la şcoală. Mulţi canadieni nu vor aştepta mai mult de 10 sau 15 minute după ora stabilită pentru o întâlnire de afaceri.
  • Respectarea mediului: Canadienii respecta mediul natural şi se aşteaptă să nu aruncaţi hârtii sau alte deşeuri pe stradă sau pe geamul maşinii, ci într-un coş de gunoi.
  • Târguirea: Târguirea în scopul obţinerii unui preţ mai bun nu este frecventă în Canada, dar există excepţii. De exemplu, aproape toată lumea încearcă să negocieze un preţ mai bun pentru a cumpăra o maşină, o casă sau alte articole costisitoare, cum ar fi mobila.
  • Ocaziile: Cum magazinele îşi fac concurenţă pentru a atrage clienţii, este înţelept să verificaţi şi să comparaţi preţurile diferitelor magazine înainte de a cumpăra.

ATENŢIE: De obicei, preţul indicat în magazin pentru un articol nu cuprinde taxele de vânzare federale şi provinciale, care fac să crească preţul unui produs de la 7 la 15%, în funcţie de provincie.

Sfat: dacă aveţi întrebări în legătură cu convenţiile sociale sau cu obiceiurile, întrebaţi la organismul local de asistenţă pentru imigranţi sau, dacă sunteţi înfrăţit cu o familie canadiană în cadrul Programului de primire, adresaţi-vă membrilor acestei familii.

Protecţia mediului – dezvoltarea durabilă

Canada se bucură de un mediu natural magnific. Canadienii sunt foarte preocupaţi de problemele de mediu şi ştiu că prejudiciile aduse naturii pot să fie greu de reparat.

Creşterea economică este vitală pentru prosperitatea viitoare a Canadei, dar trebuie gestionată cu grijă pentru a nu dăuna mediului. Din acest motiv, guvernul canadian s-a angajat pe calea dezvoltării durabile, adică a unei expansiuni economice care este benefică cetăţenilor fără a afecta mediul.

Un mediu sănătos este un aspect important al calităţii vieţii. Oricine trăieşte în Canada trebuie să acţioneze în mod responsabil. Iată câteva gesturi pe care le puteţi face pentru a păstra calitatea vieţii:

  • aruncaţi hărtiile şi deşeurile în coşurile de gunoi plasate în locurile publice;
  • reciclati şi reutilizaţi cât mai multe produse posibil, de exemplu hârtia, sticla şi cutiile de metal;
  • economisiţi energia şi apa stingând lumina şi închizând robinetul când nu mai aveţi nevoie de ele;
  • mergeţi pe jos, folosiţi mai mulţi aceeaşi maşină sau folosiţi bicicleta sau transportul în comun cât mai des posibil;
  • utilizaţi produse care nu dăunează mediului.
  • plantaţi copaci sau amenajaţi o grădină, dar fără a folosi produse chimice;
  • nu aruncaţi niciodată vopsele, ulei sau alte produse chimice nocive în lavoare, toalete sau canale de scurgere, sau pe sol (telefonaţi la primărie pentru a şti unde să le aruncaţi);
  • acţionaţi ca voluntar în cadrul unui organism local;
  • informaţi-vă despre problemele de mediu şi cereţi-le copiilor dvs să facă acelaşi lucru.

Sfat: Informaţi-vă la primărie despre serviciile şi regulamentele municipale care protejează mediul (de exemplu, despre eliminarea deşeurilor şi despre programele de gestionare a apei şi a reciclării). Găsiţi numerele de telefon ale serviciilor municipale în paginile albastre ale cărţii de telefoane.