Inainte de Plecare in Canada

Mă pregătesc pentru locul de muncă din Canada

 • Îmi pregătesc actele necesare

  Pregătiţi din timp următoarele documente :

  • Curriculum Vitae în limba engleză şi franceză (prezentarea competenţelor profesionale, a calificarilor dvs, a experienţei de munca si a studiilor urmate);
  • diplomele, certificatele şi alte atestări ale calificarilor dvs;
  • scrisori de recomandare de la locurile de munca anterioare; este indicat ca aceste scrisori sa contina o descriere detaliata a atributiilor si responsabilitatilor dvs de servici.

  Vom avea nevoie de aceste acte pentru obţinerea locului de muncă.

  Sfat: Cereţi câte o adeverinţă de muncă care să descrie în detaliu atribuţiile dvs, de la fiecare din angajatorii la care ati lucrat în ultimii ani înainte de plecarea in Canada.

  Sfat: Traduceţi documentele in engleza sau in franceza inainte de a pleca in Canada.

  Vandervennen Lehrer oferă servicii de traduceri autorizate, utilizând terminologia canadiană.

 • Mă informez

  Informaţi-vă înainte de a pleca către Canada despre piaţa muncii şi condiţiile de angajare din regiunea in care doriţi să vă stabiliţi.
  Discutaţi cu consilierul dvs de emigrare asupra acestor probleme.

 • Ocupaţii reglementate

  Persoanele care vor să practice o meserie sau o profesie reglementată în Canada, trebuie să se înscrie la organismul de reglementare al ocupaţiei din provincia în care doresc să se stabilească.

  Pentru a putea lucra in unele ocupatii în Canada este obligatoriu sa obtineti o autorizare, chiar daca veniti cu diplome, calificari ori multi ani de experienta din tara dvs. Ocupatiile ce necesita autorizare sunt cunoscute ca si ocupatii reglementate. Ex. avocat, inginer, medic și altele. Circa 20 % din populatia angajata din Canada, lucreaza in astfel de ocupatii.

  Pentru a putea munci in o ocupatie reglementata, trebuie sa obtineti autorizarea din partea asociatiei sau a ordinului profesional al ocupației respective din provincia in care doriti sa va stabiliti. Asociatiile/ordinele profesionale sunt formate din specialisti in domeniu care stabilesc cerintele pentru obtinerea autorizarii de practica, si o acorda odata ce candidatul intruneste cerintele. In prima etapa, asociatiile/ordinele examineaza actele de studii, calificare, pregatire precum si activitatea in munca de profil a candidatului si determina daca nivelul de pregatire si de competenta a candidatului satisface normele de pregatire impuse local. Daca e nevoie de o pregatire superioara, asociatia va indica înscrierea la cursuri sau dobandirea unei experiente suplimentare in Canada pentru a permite înscrierea la examenul de autorizare. La intrunirea conditiilor, candidatul este supus unei testari pentru a fi autorizat sa isi exercite meseria sau profesia.

  Fiind reglementate de guvernul fiecarei provincii, cerintele de autorizare pot sa difere de la o provincie la alta. In plus, unele ocupatii pot fi reglementate in unele provincii si nereglementate in altele. Astfel, daca profesiile de medic, avocat sau inginer sunt reglementate in toate provinciile, instalatorii sau electricienii, de exemplu, nu au nevoie decat in unele provincii de o autorizare de practica.

  Pentru a afla care sunt conditiile, competentele cerute si modalitatea de obtinere a autorizarii, întrebaţi consilierul dvs de emigrare ori accesati site-urile asociatiilor si ordinelor profesionale din domeniul dvs.

 • Serviciile de evaluare a diplomelor internationale

  In caz ca doriti sa obtineti echivalentul nivelul dvs de studii in sistemul canadian, va veti adresa unui organism de profil. Echivalarea va foloseste pentru autorizarea in o ocupatie reglementata, dar poate folosi si celor care nu doresc sa lucreze in ocupatii reglementate, de exemplu la angajare.

  Unele asociatii/ordine au servicii proprii de evaluare a educatiei si a pregatirii candidatului. Exista si organisme de evaluare care functioneaza independent de asociatiile/ordinele de reglementare. Aceste organisme evalueaza studiile candidatilor si stabilesc echivalenta acestora cu sistemul de invatamant canadian.

  Puteti obtine gratuit serviciile de echivalare, in anumite conditii.

  Puteti sa va evaluati diplomele chiar inainte de a ajunge in Canada.

  Întrebaţi consilierul dvs de emigrare.

  Serviciile de evaluare provinciale evalueaza diplomele de studii. Evaluarea se face in functie de sistemul de invatamant din provincia in care doriti sa va stabiliti.

  Puteti prezenta aceasta evaluare oricarui angajator din Canada.

  Alberta – International Qualifications Assessment Service (IQAS)
  Alberta Advanced Education
  9th Floor, Sterling Place, 9942 – 108 Street
  Edmonton, Alberta T5K 2J5 Canada

  Tel. : (780) 427-2655 Fax : (780) 422-9734
  Site Web : http://www.advancededucation.gov.ab.ca/iqas/iqas.asp

  British Columbia – International Credential Evaluation Service (ICES)
  3700 Willingdon Avenue
  Burnaby, British Columbia V5G 3H2 Canada
  Tel. : (604) 432-8800 Fax : (604) 435-7033
  Site Web : http://www.bcit.ca/ices/

  Ontario – World Education Services Canada (WES Canada)
  45 Charles Street East, Suite 700
  Toronto, Ontario M4Y 1S2 Canada
  Tel. : (416) 972-0070, Fax : (416) 972-9004
  Site Web : http://www.wes.org/ca/

  Québec – Service des évaluations comparatives d?études (SECE)
  Centre de reconnaissance des formations et des compétences
  Ministère de l Immigration et des Communautés culturelles
  255, boulevard Crémazie Est, 8e étage
  Montréal (Québec) H2M 1M2 Canada
  Tel. : (514) 864-9191 ou 877 264-6164, Fax : (514) 873-8701
  Email : equivalences@micc.gouv.qc.ca