Primul Loc de Munca

Ocuparea unui loc de munca este una din prioritatile noilor veniti in Canada.

Dupa ce v-ati cazat si ati facut demersurile pentru obtinerea actelor, urmatorul pas este sa contactaţi angajatorul / angajatorii care v-au fost recomandaţi de consilierul dvs de imigraţie.

Obţinerea ofertei de muncă este o muncă în echipă în care şi dvs sunteţi parte, alături de consilierul dvs de imigraţie. Iată, mai jos, câteva sfaturi:

 1. identificaţi concret ce ştiţi şi ce puteţi face;
 2. sfătuiţi-vă cu consilierul dvs de emigrare în privinţa postului pe care îl puteţi ocupa în Canada. Determinaţi împreună care este titulatura în Canada a ocupaţiilor ce presupun munca la care va pricepeti;
 3. consilierul dvs de imigraţie vă va indica:
  • cine sunt potenţialii angajatori în zona unde intenţionaţi să vă stabiliţi în Canada (numele firmelor ori a instituţiilor);
  • condiţiile de angajare cerute in mod obisnuit de angajatori pentru postul / posturile pe care doriti sa le ocupati
  • condiţiile legale de exercitare a acestor ocupatii (practica anumitor ocupatii necesita autorizare ex.: avocat, inginer, medic, etc.);
 4. alegeti din ofertele pe care consilierul de imigraţie vi le pune la dispoziţie, cele pe care consideraţi că le puteţi îndeplini şi care vă convin din toate punctele de vedere;

EXPLICAŢII

Luam ca exemplu pe Ion, inginer electric, care soseste in Canada cu o experienta de 3 ani in proiectarea instalatiilor electrice de iluminat si alimentare pentru uz rezidential. Ion a lucrat primul an pe santier. Munca lui era sa urmareasca realizarea instalatiilor conform proiectelor si sa rezolve problemele aparute la fata locului. Ultimii doi ani a lucrat la conceperea si proiectarea instalatiilor pentru uz rezidential. El se pricepe la instalatii de joasa tensiune.

 • Identificati concret ce stiti si ce puteti face:

  Urmare a pregatirii si experientei sale, Ion cunoaste: materiale folosite in instalatii electrice si caracteristicile tehnice ale acestora; posibilitatea practica de a realiza diverse tipuri de lucrari; durata necesara pentru executia lucrarilor de acest tip; numarul de oameni si calificarile minime necesare pentru a realiza lucrari de acest tip. Ion stie calcula si dimensiona instalatiile; poate alege de pe piata materialele necesare; constientizeaza factorul pret – calitate.

  El poate: proiecta o instalatie electrica, intocmi devizul, calcula durata de finalizare a lucrarii si volumul de ore munca, supraveghea realizarea lucrarii si preda lucrarea.

  Dezavantaje:
  Ion nu cunoaste materiale, standarde, norme si legislatie in inginerie folosite in Canada.
  Ion nu are “intrare” in domeniul sau in Canada.

  Avantaje:
  Criza energetica globala a facut ca in Alberta sa fie penurie de forta de munca in domeniul energetic.
  Este nevoie de forta de munca calificata in domeniu si angajatorii nu sunt de loc pretentiosi.

 • Determinati titulatura in Canada a ocupatiilor ce presupun munca la care va pricepeti; acestea sunt ocupatiile pentru care veti cauta

  Ion ar putea lucra:

  Tehnician in proiectare = Engineering Technician. Sarcini: verificarea proiectelor pentru instalatii electrice, calculul si dimensionarea instalatiilor, deviz lucrari. Nu poate alege materiale, intrucat nu cunoaste disponibilitatile de pe piata, standardele si normele impuse in Canada.

  Sef echipa instalatii electrice = Electrical Contractor / Supervisor / Foreman. Sarcini: supravegherea realizarii lucrarilor similare celor pe care le-a executat si in Romania.

  Nu poate lucra Inginer Sef Proiect / Project Manager, Electrical Engineering responsabil cu elaborarea proiectelor, datorita necunoasterii materialelor, standardelor, normelor si legislatiei in inginerie folosite in Canada.

 • Aflati conditiile de exercitare a acestor ocupatii:

  Tehnician in proiectare: nu necesita autorizare.

  Sef echipa instalatii electrice: nu necesita autorizare.

  Inginer. Persoanele responsabile de realizarea proiectelor ingineresti care pot periclita siguranta publica trebuie sa fie autorizate. In caz ca va dori sa urmeze cariera de inginer, Ion va trebui prima data sa dobandeasca cunostintele lipsa, iar apoi sa obtina autorizatia de practica. Autorizatia este eliberata de asociatiile profesionale a inginerilor din provincia unde se va stabili.

 • Determinati cine sunt potentialii angajatori:

  Potentialii angajatori pentru un tehnician in proiectare instalatii electrice sunt: firme de proiectare, executie, verificare instalatii electrice; institutii guvernamentale avand rol de verificare, control, standardizare in domeniu. Ion gaseste firmele private in Yellow Pages la sectiunile corespunzatoare, in Directories de specialitate ori la Employment Center.

Nota: In cercurile de imigranti se vehiculeaza preconceptia ca noii veniti vor lucra pe posturi necalificate, prost platite.

Rolul programului de emigrare e exact contrariu şi se fundamenteaza pe insasi menirea programului. Aţi ajuns in Canada in urma unei selectii. Aţi fost selectat pentru calificarea si pregatirea dvs profesionala (programul Skilled Worker). Realitatea de pe piata muncii arata ca e mai greu sa gasesti un om bine pregătit decât un necalificat. Nu va lasati intimidati de opiniile pesimiste ale celor carora nu le place munca, nu-i duce mintea ori nu au incredere in fortele proprii.

Sfat: Nu plecaţi urechea la explicaţii de genul “nu aveti experienta canadiana”. Angajatorul are nevoie de angajati, altfel nu are cine sa-i faca treaba. Atata timp cat faceti munca pentru care va angajeaza, angajatorului nu-i pasa daca aveti sau nu experienta canadiana, romana, sau de orice alt fel.