Locuinte

La sosirea în Canada, veţi ocupa probabil o locuinţă temporară la care veţi fi îndrumat de Consilierul dvs de Imigraţie. Veţi vrea, în curând, să găsiţi o locuinţă permanentă.

În Canada există numeroase tipuri de locuinţe. Preţurile sau chiriile variază considerabil în funcţie de locul în care vreţi să locuiţi şi de tipul locuinţei.

Procesul de căutare a unei locuinţe cere timp şi efort şi cuprinde trei etape diferite:

 1. să hotărâţi cât puteţi să plătiţi, de câte camere aveţi nevoie şi unde vreţi să locuiţi;
 2. să găsiţi apartamentul sau casa care vă convine;
 3. să semnaţi contractul de închiriere sau de cumpărare.

În luarea unei decizii trebuie să ţineţi cont de fondurile de care dispuneţi şi dacă aveţi deja un loc de muncă. Majoritatea noilor veniţi închiriază la început un apartament. Economisesc astfel bani pentru a putea cumpăra o casă.

Tipuri de locuinţe

 • Mobilate sau nemobilate: O locuinţă mobilată conţine cel puţin paturi, mese, scaune, lustre, perdele, o maşină de gătit şi un frigider. O locuinţă nemobilată dispune de obicei de o maşina de gătit şi de un frigider.
 • Camere de închiriat: Acestea sunt situate în mod normal într-o casă sau un apartament al cărui proprietar sau locatar este o altă persoană. Bucătăria şi baia sunt comune.
 • Studio: Este un mic apartament conceput mai ales pentru o singură persoană. Are o baie separată.
 • Apartamente de închiriat: Majoritatea apartamentelor au de la una la trei camere de dormit. Toate au o bucătărie separată, o cameră de zi şi o baie.
 • Duplex: Este vorba despre o casă împărţită în două apartamente distincte.
 • Casă în linie: Casă legată de altele.
 • Condo – Apartamente în coproprietate: Dacă aveţi o locuinţă în coproprietate, sunteţi proprietarul apartamentului în care locuiţi şi împărţiţi cu ceilalţi proprietari drepturile de proprietate asupra suprafeţele comune (coridoare, terenul din jurul imobilului şi instalaţii cum ar fi piscina şi locurile sociale).

Proprietarii unei locuinţe în coproprietate plătesc lunar cheltuielile de întreţinere şi reparaţii, ca şi impozitele funciare. De asemenea, iau decizii şi administrează împreună suprafeţele comune prin intermediul unei asociaţii de proprietari.

Cum pot găsi o locuinţă

 • Consultaţi anunţurile din ziarele locale;
 • Familiarizaţi-vă cu reţeaua de transport în comun;
 • Cereţi sfatul unui organism de asistenţă pentru imigranţi din sectorul dvs;
 • Cereţi sfatul prietenilor sau rudelor care locuiesc deja în regiune, dacă este cazul;
 • Căutaţi anunţurile ?De închiriat? pe casele sau imobilele rezidenţiale;
 • Consultaţi panourile de anunţuri din magazine, spălătorii, clinici medicale şi centre comunitare;
 • Cereţi sfatul la locul dvs de cult.

Costuri
Chiriile variază considerabil în funcţie de oraş, zonă, vechimea imobilului şi condiţii. Puteţi să vă aşteptaţi să plătiţi 450 $ pe lună chirie pentru o cameră şi între 1 000 $ şi 1 500 $ pentru un apartament cu mai multe camere sau o casă. Locuinţa este mai ieftină în suburbiile marilor oraşe. Este posibil să acordaţi de la 35 la 50% din venit pentru locuinţă. De obicei, în acest preţ sunt incluse încălzirea, electricitatea şi apa curentă.

Chiria medie a unui apartament cu două camere

Provincii $ CAN
Québec 572
Ontario 898
British Columbia 821
Alberta 754
Prince Edward 603
Newfoundland-Labrador 571
Nova Scotia 711
New Brunswick 576
Manitoba 650
Saskatchewan 572

Chiria medie pe oraşe canadiene

Oraş $ CAN
Montréal (Québec) 594
Trois-Rivières (Québec) 457
Sherbrooke (Québec)a 495
Ville de Québec (Québec) 596
Toronto (Ontario) 1052
Ottawa (Ontario) 940
Vancouver (British Columbia) 984
Victoria (British Columbia) 799
Calgary (Alberta) 806
Edmonton (Alberta) 730
Halifax (Nova Scotia) 747
Winnipeg (Manitoba) 664

Contractul de închiriere
Odată ce aţi hotărât să închiriaţi un apartament sau o casă, vi se va cere să semnaţi un contract de închiriere pe un an. Acest document juridic, de o pagină sau două, descrie proprietatea închiriată, serviciile incluse, ca şi opţiunile cum ar fi garajul sau spaţiul de depozitare. Poate să precizeze, de asemenea, dacă este permis să cazaţi alte persoane sau să aveţi animale de companie. Majoritatea apartamentelor sunt închiriate pe un an, dar există şi apartamente care se închiriază pe lună.

La semnarea contractului, este posibil să vi se ceară să plătiţi chiria primei şi a ultimei luni.

Sfaturi:
?  Citiţi cu atenţie contractul înainte de a-l semna. Fiţi atenţi mai ales la clauzele referitoare la restricţii sau la costuri suplimentare. Trebuie să ştiţi ce servicii sunt pe cheltuiala dvs, care sunt pe cheltuiala proprietarului şi care sunt incluse în chiria lunară. Verificaţi, de exemplu, dacă electricitatea, apa şi garajul sunt incluse.

? Aflaţi dacă trebuie să plătiţi o despăgubire dacă plecaţi înainte de încheierea contractului. În general, nu puteţi să anulaţi unilateral un contract de închiriere. Este, de asemenea, probabil să vi se ceară referinţe în Canada sau să fie necesar ca o altă persoană să semneze contractul împreună cu dvs pentru a garanta angajamentul financiar.

? Dacă anumiţi termeni juridici utilizaţi în contract vă sunt necunoscuţi, cereţi ajutorul unui serviciu de asistenţă pentru imigranţi sau cuiva de încredere. Odată semnat, contractul de închiriere constituie un contract în adevaratul sens al legii.

 • Cum canadienii au tendinţa de a se muta primăvara sau vara, acestea sunt cele mai bune anotimpuri pentru a căuta o locuinţă, deoarece oferta e mai mare.

ATENŢIE: Există legi care vă protejează de creşterile subite ale chiriei sau de a fi expulzaţi din apartament. În schimb, sunteţi obligaţi să păstraţi locuinţa în stare bună.

Cumpărarea unei case sau a unui apartament

Preţul unei case sau a unui apartament variază mult în funcţie de regiune şi oraş.

Cumpărarea unei case sau a unui apartament constituie un angajament important. Este bine să trăiţi câţiva ani în Canada înainte de a deveni proprietar.

Pentru a cumpăra o casă, este bine să recurgeţi la serviciile unui agent imobiliar, care vă va ajuta să alegeţi casa care vă convine.

Daca doriţi să cumpăraţi o casă, va trebui să dispuneţi de o sumă lichidă şi, cu excepţia cazului în care dispuneţi de întreaga sumă, să faceţi un împrumut ipotecar pe termen lung. Băncile stabilesc dacă persoana care împrumută are un venit suficient, dacă dispune de mai multe active decât de datorii şi dacă are o bună cotă de solvenţă. Majoritatea vă vor cere să furnizaţi cel puţin 5% din costul de cumpărare a casei.

Sfat: Pentru mai multe informaţii, cereţi sprijinul organismelor de asistenţă pentru imigranţi. De asemenea, Societatea canadiană pentru ipotecă şi locuinţefurnizează informaţii despre piaţa de locuinţe din toată Canada. Consultaţi pagina web http://www.cmhc-schl.gc.ca/

Oferte
Ofertele expuse pe pagina noastra sunt cu rol de MODEL.
Locuintele prezentate au fost si pot chiar fi oferite spre inchiriere. Este insa posibil ca unele sa fie deja inchiriate la momentul la care dvs accesati aceste informatii. Va recomandam sa contactati ofertantul (proprietarul ori agentia) si sa cereti oferta de locuinte ce potrivesc dorintelor dvs si care sunt disponibile la momentul la care dvs aveti nevoie.