Sistemul de guvernare

Forma de guvernare

Canada este o federaţie a cărei guvernare este asigurată de un regim parlamentar, compus din trei părţi: Regina, Camera comunelor şi Senatul. Regina Elisabeta a II-a este şeful oficial al statului şi este reprezentată de Guvernatorul general al Canadei, care semnează legile federale. În prezent, Guvernatorul general al Canadei este Michaëlle Jean (fotografie).

Camera comunelor este organul legislativ naţional. Senatul este camera înaltă a Parlamentului ai cărei membri sunt aleşi de guvernator la recomandarea primului ministru, care deţine de fapt puterea executivă. În prezent, primul ministru al Canadei este Stephen Harper (fotografie).

Puterile şi responsabilităţile sunt divizate între guvernul federal şi cele 10 guverne provinciale. Astfel, în Canada, există trei sisteme de guvernare: federal, provincial şi municipal (oraşe şi localităţi), fiecare având rezervate propriile domenii de competenţă.

Guvernele provinciale au competenţe în special în educaţie şi instituţii municipale. Pot avea, de asemenea, împreună cu guvernul federal, competenţe în domenii ca sănătatea, agricultura, ajutorul social, transportul, mediul.

Pentru a obţine mai multe informaţii despre felul în care se guvernează canadienii consultaţi site-ul web canada.gc.ca/howgoc/glance_f.html.

Bilingvism

Potrivit Legii privind limbile oficiale, Canada este oficial o ţară bilingvă. În consecinţă, canadienii au dreptul de a folosi engleza sau franceza pentru a obţine serviciile guvernului federal, indiferent de regiunea în care trăiesc.

În Québec, franceza este limba oficială şi, în majoritatea cazurilor, serviciile provinciale şi municipale sunt furnizate în această limbă.

În celelalte provincii şi teritorii, engleza este limba oficială, iar disponibilitatea serviciilor provinciale în cele două limbi variază în funcţie de loc.

Multiculturalism

Canada este populată de oameni care au venit din toate regiunile lumii. Prin Legea privind Multiculturalismul canadian, guvernul încurajează canadienii să fie mândri de limba, de religia şi de moştenirea lor şi să-şi păstreze obiceiurile şi tradiţiile, cu condiţia să nu încalce prin acestea legile canadiene.