Geografie

Locatie: Nordul Americii de Nord, invecinindu-se cu Nordul Oceanului Atlantic si Nordul Oceanului Pacific, la nord de granita comuna cu SUA.

Coordonate geografice: 60 00 N, 95 00 W

Suprafata: total: 9,976,140 km patrati ; uscat: 9,220,970 km patrati; apa : 755,170 km patrati.

Suprafata – comparativ: putin mai intinsa decit SUA

Granite terestre: total: 8,893 km granita cu alte tari: SUA 8,893 km (incluzind 2,477 km cu Alaska )

Uscat: teren arabil: 5% culturi permanente: 0% pasuni: 3% paduri: 54% altele: 38% (estimat in 1993)

Teren irigat: 7,100 km patrati (estimat in 1993)

Pericole Naturale: solurile continuu inghetate din nord sint un serios obstacol pentru dezvoltare; furtuni ciclonice care se formeaza la est de Muntii Stincosi , un rezultat al amestecului maselor de aer arctice, din Pacific si interiorul Americii de Nord si care produc cea mai multa ploaie si zapada.

Mediul inconjurator – probleme curente: poluarea aerului rezultind in ploi acide si afectind lacurile si padurile; furnale, termocentrale pe carbune si gazelle de esapament au impact asupra agriculturii si padurilor; apele oceanului devin contaminate datorita agriculturii, industriei, mineritului si activitatilor forestiere.

Mediul inconjurator – conventii internationale: participanta la: Poluarea aerului, Poluarea aerului-Oxizi de nitrogen, Poluarea aerului -Poluanti Persistenti Organici, Poluarea aerului -Sulfura 85, Poluarea aerului -Sulfura 94, Tratatul Antarctic, Biodiversitate, Schimarea Climatului, Desertificarea, Specii pe cale de disparitie, Schimbari ale mediului inconjurator, Deseuri Periculoase, Poluare Marina, Interzicerea testelor nucleare, Protectia stratului de ozon, Poluarea de catre nave, Paduri tropicale 83, Paduri tropicale 94, Mlastini, Capturarea balenelor. Semnat dar neratificat: Protocol de mediu inconjurator antarctic, Schimbarea climatului-Protocolul de la Kyoto , Legea Marii, Conservarea vietii marine.

Geografie – nota: a doua tara ca intindere din lume (dupa Rusia); locatie strategica intre Rusia si SUA via ruta polara de nord; aproape 90% din populatie este concentrata pina la 160 km de la granita SUA/Canada.

Marile Lacuri: Superior , Michigan , Huron, Erie si Ontario – constituie cel mai mare group de lacuri de apa dulce din lume. Acestea au o suprafata totala de 245 000 kilometri patrati, din care aproximativ o treime este in Canada ; numai lacul Michigan este in intregime in SUA..

Extremitatile teritoriale ale Canadei: Cel mai Nordic punct: Cape Columbia , Nunavut ; 83 grade 7 minute Nord, 70 grade 22 minute Vest

  • Cel mai sudic punct: Middle Island , Ontario ; 41 grade 41 minute Nord, 82 grade 40 minute Vest
  • Cel mai estic punct: Cape Spear , Newfoundland : 47 grade 31 minute Nord, 52 grade 37 minute Vest.
  • Cel mai vestic punct: O lunga portiune a granitei Yukon-Alaska care este amplasata dealungul meridianului 141. Punctul de la capatul sudic al acesteia este cel mai vestic punct. Acesta este : 60 grade 8 minute Nord, 141 grade 0 minutes Vest).

Centrul Canadei poate fi masurat in mai multe feluri. Cea mai usor de inteles metoda ar fi sa se ia intersectia a doua linii trasate din punctele descries anterior. Locatia rezultata (62 grade 24 minut Nord, 96 grade 28 minute Vest) este situata la sud de Yathkyed Lake in Nunavut , aproximativ 150 kilometri nord-vest de Arviat , Nunavut .